zaterdag 30 juni 2012

Tom Kniesmeijer

De seizoenen van de tijdgeest : herkenbare patronen in heden, verleden en toekomst van Nederland
Scriptum 2009, 236 pagina's - € 27,50

Website Tom Kniesmeijer (1961)

Op zondag 17 oktober 2010 sprak Tom Kniesmeijer op onze uitnodiging in de Groene Engel in Oss over zijn boek in het kader van de toenmalige reeks Tijd voor een nieuwe lente

Klik hier voor informatie over de (derde) TrendRede

Korte beschrijving
Het laatste boek van psycholoog/ bedrijfsadviseur/ reclameman Tom Kniesmeijer beschrijft de golfbewegingen in de cultuur door de tijd en stelt dat ontwikkelingen daarbinnen in grote lijnen voorspelbaar zijn. Hij bespreekt de overeenkomsten tussen verleden, heden en toekomst volgens de door hem bedachte cyclus van 'tijdgeestseizoenen'. Er valt een zich herhalend patroon te herkennen: na een lente van openbreken volgt een zomer van ruimte zoeken, een herfst van polarisatie en anarchisme gevolgd door een winter van bekrachtiging en reflectie. Aan de hand van herkenbare voorbeelden uit de afgelopen decennia uit kunst, film, muziek en de maatschappelijke en politieke actualiteit weeft de auteur een rode draad door de Nederlandse cultuur vanaf 1960 richting de toekomst. Voor de (oudere) lezer een feest der herkenning vol nostalgisch plezier, mede dankzij de prachtige illustraties in kleur. Luxe gebonden hardcover uitvoering, groot formaat. Kleurrijke, eigentijdse typografie. Met register en literatuurlijst. Dit unieke boek is goed voor brede lezerskring.

Fragment uit hoofdstuk 3 - Seizoenen van de tijdgeest
De Nederlandse culturele geschiedenis van de afgelopen 50 jaar telt negen verschillende seizoenen, die alle tussen de vijf en zeven jaar de samenleving domineren. Het vaste patroon van de seizoenen geeft culturele ontwikkelingen een kader en spint een onderliggende rode draad.
Mensen denken anders en handelen anders in een winter dan in een lente. Daarmee biedt het gedachtegoed inzicht in de actualiteit. Er zullen altijd mensen zijn die koppig tegen de natuurlijke stroom in roeien en eindigen als een nooit begrepen genie. Maar handiger lijkt het om de patronen van de tijdgeest te gebruiken om er haalbare persoonlijke doelstellingen op te baseren. Met de stroom mee roeien levert sneller resultaat op dan ertegenin werken. (pagina 57)

Klik hier voor een impressie van een lezing die Tom Kniesmeijer op 11 oktober in de Bibliotheek van oss verzorgde over de TrendRede 2013. Een rede waarin dezelfde onderwerpen worden aangesneden als in de boeken die dé Lezers van Stavast gaan lezen.

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen