dinsdag 1 maart 2016

Russell Brand


Revolutie

Prometheus 2015, 329 pagina's - € 19,95

Oorspronkelijke titel: Revolution (2014)

Wikipedia: Russell Brand (1975)

Korte beschrijving
Het lijkt onwaarschijnlijk dat een komiek als Russell Brand iets zinnigs te melden heeft over het huidige maatschappelijke systeem. Toch komt hij in dit boek met verrassend inspirerende uitspraken, cijfers en denkrichtingen. Zijn boodschap: stemmen heeft weinig zin; de multinationals en rijke families zullen er alles aan doen om de corrupte, kapitalistische nep-democratie in stand te houden. Brand pleit voor een geweldloze revolutie en ziet de oplossing in de richting van sterke decentralisatie: een wereld van autonome, kleine gemeenschappen. Brand refereert in zijn boek aan bekende denkers als Naomi Klein, Noam Chomsky en Thomas Piketty. Hij brengt alles expres luchtig, maakt op hilarische wijze gehakt van marionetten en papieren tijgers, en presenteert een visie voor een eerlijkere samenleving die leuk en uitnodigend is. Geen hapklare oplossingen, maar een lekker provocerend boek vol 'food for thought'. Paperback, traditionele typografie, geen illustraties. Goed boek voor een redelijke lezerskring..

Enkele losse fragmenten
Er wordt in het geheim onderhandeld over trans-Pacifische en trans-Atlantische pacten, in samenwerking met hele batterijen bedrijfsjuristen. Deze pacten zijn net als de pacten die in het verleden zijn beraamd geen vrijhandelsovereenkomsten, het zijn investeringsovereenkomsten, garanties voor bedrijven dat de voorwaarden die gecreëerd worden gegarandeerd winst zullen opleveren. Waarom moet dat in het geheim worden gedaan? Omdat wij door de voorwaarden die hen ten goede komen keihard genaaid worden.
  Ze bespioneren ons, ze liegen tegen ons, ze houden ons met geweld in de hand, ze verkopen ons waardeloos eten e n vernietigen de planeet, en allemaal voor een beetje geld. Ik wou dat ze écht reptielen waren, dat zou logischer zijn. Ze manifesteren in elk geval een realiteit die voortkomt uit uit een reptielenbewustzijn: zelfzucht en hebzucht zijn kortzichtige overlevingsimpulsen die achterhaald zijn en nu geüpgraded moeten worden.  (pagina 289)

In een enquete die YouGov hield onder mensen die niet stemmen (waar wij voor betaald hebben en die ze nog steeds weigerden te verdraaien zodat er leugenachtige statistische antwoorden uitkwamen) zei een derde dat niet stemden omdat grote bedrijven het in Groot-Brittannië voor het zeggen hebben en 96 procent vond dat de stemgerechtigde bevolking geen enkele invloed had op de manier waarop het land bestuurd werd.
  Ongelooflijk dat de overgrote meerderheid van de niet-stemmers hun weg naar de waarheid hebben gevonden, aangezien 70 procent van de Britse pers beheerd wordt door slechts drie bedrijven die er belang bij hebben dat deze waarheid slechts vluchtig aan het licht komt, in de regel gemaskeerd door tieten en bingo.
  Zes bedrijven bezitten 90 procent van alle media in de Verenigde Staten. Als je de waarheid wilt horen, moet je die daar niet zoeken. (pagina 318)

Wat belachelijk is, is het systeem dat we nu hebben. Als we de samenleving opnieuw zouden beginnen, wie van ons zou dan een monarchie voorstellen, een aristocratie, een financiële elite die de aarde uitbuit en haar bevolking verhuurt?
  Als tijdens een van de lokale of regionale bijeenkomsten die we houden om onze gemeenschap te besturen iemand in plaats van gelijkheid zou voorstellen dat iedereen, inclusief de armsten onder ons, een percentage van zijn inkomen moet afstaan aan een superrijke familie met een oud vrouwtje aan het hoofd dat zich jaarlijks meldt in ons parlement, behangen met sieraden en opsmuk, om te vertellen dat we moeten blijven bezuinigen, zou je tegen hem zeggen dat hij niet goed snik was. (pagina 317)

Youtube - Paxman vs Russell Brand - full interview - BBC Newsnight (10:48)
23 oktober 2013 (11.218.617 views op 1-3-2016)Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen