dinsdag 12 mei 2020

Nir Eyal 2

Indistractable : hoe je greep houdt op je aandacht en je eigen leven kiest
AnderZ 2019, 301 pagina's  - € 25,--

Oorspronkelijke titel: Indistractable : how to control your attention and choose your life (2019)

Wikipedia Nir Eyal (1980)

Korte beschrijving
Nir Eyal is een Amerikaanse, veelgevraagde spreker op het gebied van effectief werken en probeert in dit boek de lezer wegwijs te maken in de wereld van het werken met een minimum aan afleiding. Aan de hand van toepasselijke theorieën, analyses van praktijksituaties en het bespreken van zijn eigen ervaringen krijgt de lezer instrumenten aangereikt om om te gaan met de vele verleidingen die je gedurende de gehele dag moet weerstaan om gefocust te blijven op je werk dat af moet. Hoe houd je controle over je resultaten? Hoe kun je ongewenste berichten voorkomen en hoe ga je over het algemeen om met externe prikkels? Deze en overige weetjes komen gedetailleerd aan de orde. De schrijver behandelt deze materie op een speelse en plezierige wijze, waardoor de lezer wordt verleid zijn tips op te volgen en in de praktijk toe te passen, hoe druk de omgevingsfactoren ook zijn. Met illustraties in zwart-wit, een puntsgewijze samenvatting en eindnoten.

Tekst op website uitgever
Je werkt aan een belangrijk project, maar raakt afgeleid door een e-mail. Als je weer aan het werk gaat, knoopt een collega een praatje aan. En thuis wordt het gesprek met je partner onderbroken door een appje. Wéér ben je niet toegekomen aan de dingen die je graag had willen doen. Hoe zou het zijn als je de mogelijkheid had nooit meer afgeleid te raken?

Indistractable gaat direct in op de kern van het probleem: het is niet de schuld van onze gadgets; wij zijn het zelf! In dit boek onthult bestsellerauteur Nir Eyal de verborgen psychologie achter onze afleiding en toont je in vier stappen hoe je eindelijk toe kunt komen aan de dingen die je wilt doen. Daarnaast leert hij je:
- hoe je niet meer afgeleid raakt op het werk en je to-dolijstje inkort;
- hoe je gefocust kunt blijven op je prioriteiten en die ook opvolgt;
- waarom je relaties (en je seksleven) afhangen van het vermogen je niet af te laten leiden;
- hoe je kinderen opvoedt die zich kunnen focussen in een wereld vol afleidingen.

Fragment uit hoofdstuk 22. Het effect van dingen vooraf vastleggen
Hoewel onderzoekers nog altijd proberen te achterhalen waarom het zo effectief is, is precommitment in feite een eeuwenoude tactiek. Misschien wel de meest iconische precommitment in de geschiedenis vind je in de eeuwenoude vertelling van Odyssee. In het verhaal moet Odysseus met zijn bemanning langs het land van de sirenen varen, die een betoverend lied zingen waarmee ze zeelieden naar hun kusten lokken. Als de zeelieden de kust naderen, lopen hun schepen vast op de rotsen en vergaan ze. Odysseus was zich bewust van het gevaar dat voor hen lag en bedacht een buitengewoon slim plan om zijn lot te ontlopen. Hij beveelt zijn mannen hun oren te vullen met bijenwas zodat ze de roep van de sirenen niet kunnen horen. Iedereen volgt de bevelen van Odysseus op, met uitzondering van Odysseus, die het prachtige gezang zelf wil ervaren. Maar Odysseus weet dat hij verleid zal worden om ofwel zijn schip op de rotsen te laten lopen ofwel in de zee te springen om bij de sirenen te komen. Om zichzelf en zijn mannen te beschermen geeft hij zijn bemanning opdracht hem aan de mast van het schip te binden en hem niet los te maken en het schip niet van koers te laten veranderen voordat het veilig is, wat hij ook zegt of doet. De bemanning volgt de bevelen van Odysseus op, en terwijl het schip langs de kusten van de sirenen vaart, wordt hij tijdelijk krankzinnig door hun gezang. In een vlaag van woede roept hij zijn mannen op om hem te laten gaan, maar omdat ze de sirenen noch hun kapitein horen, varen ze veilig langs het gevaar. (pagina 162)


Lees ook: Hooked : hoe je mensen verslaafd maakt aan je product (2015)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen