zaterdag 14 oktober 2023

Bernie Sanders

Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme
Bot uitgevers 2023, 365 pagina's - € 25,--

Lenen als E-book via bibliotheek.nl 

Oorspronkelijke titel: It's OK to Be Angry About Capitalism (2023)

Wikipedia: Bernie Sanders (1941)

Korte beschrijving
Een uiteenzetting van de politieke standpunten van de Amerikaans senator (1941) en een kritiek op het kapitalisme. Sanders analyseert de destructieve aard van het kapitalistische systeem en betoogt dat onbegrensd kapitalisme verantwoordelijk is voor ongekende inkomens- en vermogensongelijkheid en het ondermijnen van de democratie. Hij pleit voor erkenning van economische rechten als mensenrechten en streeft naar een samenleving die een fatsoenlijke levensstandaard voor iedereen biedt. Aanjagend en informatief geschreven. Voor de meer geoefend lezer. Bernie Sanders (New York, 1941) is een Amerikaanse politicus en senator, en het langstzittende onafhankelijke lid van het Amerikaans Congres.

Tekst op website uitgever
Een meeslepend verslag en vlammend betoog van één van de meest geliefde politici ter wereld. Ons economische systeem stelt ons teleur, de rijken worden rijker en de armen armer. De oplossing vereist een fundamentele herziening van onze economie en politiek. In Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme analyseert Bernie Sanders vlijmscherp de destructieve aard van het kapitalistische systeem. Hij laat zien hoe onbegrensd kapitalisme verantwoordelijk is voor ongekende inkomens- en vermogensongelijkheid, hoe het de democratie ondermijnt en hoe het onze planeet vernietigt. Wat nou als we eindelijk zouden erkennen dat economische rechten mensenrechten zijn? Wat als we zouden werken aan een samenleving die een fatsoenlijke levensstandaard voor iedereen biedt? Dit is geen utopische fantasie; dit is democratie zoals we die zouden moeten kennen. Senator Bernie Sanders is bezig met zijn derde termijn in de Amerikaanse Senaat en is momenteel het langstzittende onafhankelijke lid van het Congres in de Amerikaanse geschiedenis. Hij heeft decennialang een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse politiek en heeft een sterke invloed gehad op het politieke landschap. Sanders staat bekend om zijn uitgesproken progressieve standpunten, met name op het gebied van economische ongelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Zijn impact op de politiek zal naar verwachting nog lange tijd voelbaar blijven, zowel in Amerika als wereldwijd.

Fragment uit 4. Miljardairs zouden niet mogen bestaan
Het bestaan van een snelgroeiende miljardairsklasse in de verenigde Staten is een uitwas van een onrechtvaardig systeem dat massale inkomens- en vermogensongelijkheid bevordert. In dit systeem hebben mensen aan de top een leven vol buitengewone privileges. Ze bezitten meer dan ze in duizend levens zouden kunnen uitgeven. Geen enkele luxe is buiten hun bereik. Ze zijn zo fenomenaal rijk dat ze hun fortuin kunnen uitgeven aan 'ervaringen' zoals een reis buiten de atmosfeer van de aarde. Terwijl een uitzonderlijk rijke minderheid zich wentelt in luxe en elk de dag exponentieel rijker wordt, leiden de meeste Amerikanen een leven van stille wanhoop. Ze plannen geen ruimtereizen. Ze hebben moeite om de benodigdheden voor het leven hier op aarde te betalen.
  De aanwezigheid van miljardairs gaat niet alleen over wie geld heeft en wie niet. Het is ook een manifestatie van een corrupt politiek systeem, waarin een kleine groep machtige mensen het leven van de grote massa in handen heeft. Door middel van financieringsregelingen voor campagnes die alleen omschreven kunnen worden als gelegaliseerde omkoping, kunnen ze controle kopen over onze verkiezingen en het beleid dat daaruit voortvloeit.
  Dit zijn Wall Street-investeerders en CEO's van bedrijven die bepalen hoe hoog de lonen van werkende mensen zijn en wat de prijs is van benzine, medicijnen en voedsel. En terwijl deze oligarchen enorme invloed uitoefenen op ons leven, hebben gewone mensen praktisch geen macht bij het vormgeven van de toekomst van het land. Ze beschikken niet over de benodigde instellingen om invloed uit te oefenen en hebben het te druk met overleven.
  Op dit ongekende moment in de Amerikaanse geschiedenis is er geen tijd meer voor oppervlakkige verandering. Het is tijd om 'conventionele wijsheid' en 'stapsgewijs verbeteren' af te wijzen. We moeten op fundamentele wijze heroverwegen waarom we vasthouden aan het systeem van onbeperkt kapitalisme en de onuitsprekelijke schade aanpakken die dat systeem ons allemaal berokkent.
  In een land waar weinig eerlijk debat is over ons economische systeem, en slechts iets meer debat over het politieke systeem dat het in stand houdt, kan het idee om ongebreideld kapitalisme af te wijzen - en om af te rekenen met de miljardairsklasse - radicaal klinken.
  Dat is het niet. (pagina 124-125)

Lees bijvoorbeeld ook: De ongelijkheidsmachine : een verborgen Europese geschiedenis van Paul Goossens (uit 2023) of Dat hadden we nooit moeten doen : de PvdA en de neoliberale revolutie van de jaren negentig van Duco Hellema & Margriet van Lith (uit 2020) of De grote verkilling van Gert Van Istendael (uit 2019) of De onmisbaren : een ode aan mijn sociale klasse van Ron Meyer (uit 2021) of Beledigende broccoli 2.0 : over de kloof tussen hoopvollen en hooplozen van Tim 'S Jongers (uit 2022/3) of Voettocht naar het hart van het land : hoe sociaal en democratisch zijn we nog? van Jan Schuurman Hees (uit 2014).

Artikel: Bernie Sanders – Wat is in ‘s hemelnaam water? (januari 2016) én Het UWV - is een computer . Het bestaat niet. (september 2014)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen