donderdag 18 september 2014

Annegreet van Bergen

Gouden jaren : hoe ons dagelijks leven in een halve eeuw onvoorstelbaar is veranderd
Atlas Contact 2014, 351 pagina's - € 19,99

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Website Annegreet van Bergen (1954)

Korte beschrijving
Tussen 1948 en nu is het inkomen per hoofd van de Nederlandse bevolking verviervoudigd. Dat is meer dan het dubbele van de groei in de Gouden Eeuw en een unicum in de economische geschiedenis. Dit feit maakte de auteur (1954), journaliste en econome, nieuwsgierig naar hoe het dagelijkse leven hierdoor is veranderd. Ze deed onderzoek en inventariseerde veranderingen in zeven gebieden: eerste levensbehoeften, opleiding en opvoeding, communicatie en informatie, mobiliteit, gezondheid, comfort en kwaliteit, en werk en vrije tijd. In een relatief korte tijd veranderde er zeer veel. Zo kwam de bakker vroeger nog aan huis, verdwenen de onverwarmde slaapkamers waarin in vriesnachten ijsbloemen op de ruiten kwamen, kwamen wasmachine en koelkast breed beschikbaar, nam het aantal telefoonaansluitingen toe zodat bellen bij de buren niet meer nodig was, werd de betaalautomaat geïntroduceerd, nam het autobezit toe, groeide de hoeveelheid huisvuil enorm, kwam de vrije zaterdag, verdwenen beroepen en kwamen er nieuwe, en werden de winkeltijden verruimd. Een leuk en interessant boek, herkenbaar voor ouderen, voor veel jongeren verbazingwekkend: de tijd - niet eens zo lang geleden - waarin het leven er zoveel anders uitzag dan nu. Met zwart-witfoto's, literatuuropgave en personenregister.

Tekst op website van de schrijfster
Gouden jaren' is mijn nieuwe boek en het vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider? Gouden jaren staat vol herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Fragment uit Rijker dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden
Wat met Nico is gebeurd, hebben alle Nederlanders meegemaakt: we zijn rijker geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden. Daar staan we lang niet altijd bij stil. Want weelde went. En al helemaal wanneer het geleidelijk is gegaan en we het jarenlang stapje voor stapje steeds beter hebben gekregen. Dan dreigen we te vergeten hoe goed we het in feite hebben. Dat we dat vergeten, komt ongetwijfeld ook omdat we, wanneer we naar alle economendiscussies luisteren, het idee krijgen dat Nederland al jarenlang tegenslag na tegenslag heeft moeten incasseren en dat we bij wijze van spreken al blij mogen zijn dat er volgend jaar nog voldoende te eten is. Maar wanneer we ons losmaken van de actuele discussies en van een afstandje naar de wereld om ins heen kijken, beseffen we in welke weelde we leven en zien we dat ons leven compleet anders is geworden dan dat van onze ouders en grootouders. (pagina 16)

Lees vooral ook: De geschiedenis van de vooruitgang van Rutger Bregman

Artikel: Annegreet en Freek - aandacht () voor de waarde van verhalen. (september 2014)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen