donderdag 11 september 2014

Evgeny Morozov

Om de wereld te redden, klik hier 
De Wereld 2014, pagina's - € 24,95

Oorspronkelijke titel: To save everything, click here (2013)

Wikipedia: Evgeny Morozov (1984) en zijn website

Korte beschrijving
In de samenleving bestaat een sterk geloof in de positieve waarde van het internet en andere technologieën. In dit boek, dat zeer polemisch is geschreven, wordt dat geloof krachtig aan de kaak gesteld. De auteur, die verbonden is aan de Stanford Universiteit in Californië en zichzelf 'digitale ketter' noemt, verdedigt in dit goed leesbaar geschreven boek dat niet iedere innovatie een verbetering is. Het boek, dat een Nederlandse vertaling is van een spraakmakend Engels werk, ligt op het raakvlak van technologie, politiek, filosofie en sociale vraagstukken. Daarmee heeft het boek een veelzijdig karakter. De opvattingen van de auteur, die tevens vele publicaties op zijn naam heeft staan, zijn uitdagend en niet vanzelfsprekend. Het boek is geschikt voor een ieder die verder wenst na te denken over vraagstukken op het gebied van technologie en samenleving..

Tekst op website uitgever
Dit keiharde boek stelt dat mensen slaven geworden zijn van de apparaten waarmee ze communiceren. Het is scherpzinnig en prachtig geschreven; of u het met Morozov eens bent of niet, hij zet u flink aan het denken.Richard Sennett In Silicon Valley denken ze dat alle problemen op te lossen zijn - en dat is volgens Evgeny Morozov een groot probleem. "Het internet" is niet overal de oplossing voor. Morozov behandelt in dit boek de belangrijkste kwesties rondom digitale technologieën, privacy en politiek. Hij ontmaskert valse voorstellingen en naïeve opvattingen. Het denken dat het internet uniek is en dat techniek een eigen wil heeft, haalt hij overtuigend onderuit. Hij is geestig, snel, actueel en keihard. Door velen wordt Morozov gezien als de jongste en belangrijkste criticus van de vooruitgang en het internetoptimisme - een moderne Voltaire.Om de wereld te redden, klik hier is een klassiek werk voor filosofen, beleidsmakers, ondernemers, wetenschappers en iedereen die de democratie een warm hart toedraagt.

Fragment uit hoofdstuk negen. Slimme apparaten, domme mensen
Radio's, rupsen en lampen
Wij mensen leiden geen elegante, door ingenieurs ontworpen levens, goed vormgegeven en na technische tests aangepast om imperfecties te verwijderen. In plaats daarvan hebben we concurrerende verplichtingen en gecompliceerde levenslopen. We doen vanwege trots, altruïsme of patriottisme vaak dingen die niet in ons belang zijn. We reageren niet op prikkels - of we omarmen de prikkels zozeer dat we nergens anders meer op reageren. We leven in een wereld die sterk en stabiel lijkt, maar die dat niet blijkt te zijn. Veel van wat we gewoon zijn te doen, is slecht voor de planeet, voor onze buren, voor de tieners ineen fabriek in Cambodja, voor de kwartels in Tadzjikistan of voor een nog onbekende gemeenschap die haar verzet tegen onze manier van leven begint te benoemen.
Onze wereld zit vol conflicten en tegenstellingen - vaak is dat goed, want het zorgt ervoor dat niet één groep de hegemonie te lang bezit - en onze wetten zijn per definitie niet volmaakt en behoeven constante herziening en herinterpretatie. Al onze acties hebben onvoorspelbare consequenties, maar in plaats van uit deze netelige situatie weg te vluchten, moeten we proberen onze sociale en politieke structuren aan te passen. We worden gemakkelijk misleid door verschillende technologieën - zelfs de meest simpele. We herkennen zelden dat het gebruik ervan slechts mogelijk is door enorme sociotechnologische systemen, zoals de watervoorziening en tegenwoordig de cloud, die meestal onzichtbaar blijven. (pagina 343-344)

Youtube: Evgeny Morozov: The Risks of Advanced Information Technology (1:07:49)



Tegenlicht: Het einde van de internet-utopie  (26-9-2011) (60 min.)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen