donderdag 18 september 2014

Michael Lewis 2

Flitshandel
Carrera 2014, 302 pagina's - € 19,95

Oorspronkelijke titel: Flash boys : a Wall street revolt (2014)

Wikipedia: Michael Lewis (1960)

‘Flitshandel gaat ten koste van de gewone belegger’
Artikel op Belegger.nl over dit boek en de betekenis daarvan voor de 'gewone' belegger.

Fragment uit Introductie - Venster op de wereld
In de loop van de afgelopen tien jaar zijn de financiële markten zo snel en ingrijpend veranderd dat het beeld dat we van ze hebben niet meer overeenstemt met de werkelijkheid. In het beeld dat veel mensen van de markten hebben, staan mensen centraal. Over een televisiescherm loopt een ticker tape en alfamannen in felgekleurde jasjes staan elkaar in pits toe te schreeuwen. Maar dat beeld is gedateerd; die wereld bestaat niet meer. Sinds ongeveer 2007 staan er geen mannen meer met dikke nekken in jasjes in pits; als ze er nog staan, is dat zinloos. Er werken nog altijd mensen op de vloer van de New York Stock Exchange en verschillende beurzen in Chicago, maar ze leiden geen financiële markten meer en hebben er ook geen  bijzonder inzicht in. De handel op de Amerikaanse aandelenmarkt speelt zich tegenwoordig af in zwarte dozen in zwaar beveiligde gebouwen in New Jersey en Chicago. Wat er in die zwarte dozen precies gebeurt, valt moeilijk te zeggen. De ticker tape die over het schermen van kabelstations loopt, geeft slechts een fractie weer van wat er op de aandelenmarkt gebeurt. De berichtgeving over wat er in die zwarte diozen gebeurt, is vaag en onbetrouwbaar. Zelfs de experts weten niet precies wat zich erin afspeelt of wanneer het gebeurt of waarom. De gemiddelde belegger heeft uiteraard geen schijn van kans om dat kleine beetje te weten te komen dat voor hem van belang is.
  ()) De wereld klampt zich aan een achterhaald beeld van de aandelenmarkt vast omdat dat troostrijk is, omdat het lastig is om te beschrijven wat ervoor in de plaats is gekomen, en omdat de weinige mensen die dat nieuwe beeld zouden kunnen schetsen, niet de behoefte hebben om dat te doen. Dit boek is een poging om dat beeld wél te geven. (pagina 11-12)

Youtube - Michael Lewis: Nobody Understands the Stock Market (13:19)Lees van Michael Lewis ook Boomerang : wake up call voor de westerse wereld (2012)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen