dinsdag 30 juli 2024

Huub Buijssen

De verborgen psychologie achter populisme : als je dit boek leest, begrijp je Wilders beter...en jezelf
TRED 2024, 232 pagina's € 21,90

Korte bio van Huub Buijssen (1953)

Korte beschrijving
Een inzichtelijk boek over de psychologie achter populisme. Het boek analyseert de opkomst van het populisme en de impact ervan op de democratie wereldwijd. Huub Buijssen, een psychogerontoloog, legt uit hoe populistische politici inspelen op universele menselijke instincten, emoties en verlangens. Hij stelt dat begrip van de onderliggende psychologie essentieel is om populisme te kunnen bestrijden. Het boek combineert wetenschappelijk onderzoek, politieke actualiteit en psychologische inzichten om de aantrekkingskracht van populistische leiders te verklaren. In duidelijke, doorwrochte stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Huub Buijssen (1953) is psychogerontoloog, voormalig gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog. Hij schreef eerder ‘De heldere eenvoud van dementie’ en ‘Als een dierbare depressief is’. Zijn werk wordt in meerdere landen uitgegeven.

Tekst op website uitgever
‘Razend interessant voor iedereen die wil weten hoe we in deze politiek onzekere tijden de democratie kunnen behouden.’ Alexander Pechtold, oud-partijleider D66.

‘Een vlijmscherpe analyse die zowel de zwakheden als de gevaren van populisme genadeloos blootlegt. Het zou verplichte kost moeten zijn voor de bovenbouw van middelbare scholen.’ Ap Dijksterhuis, schrijver en hoogleraar psychologie.

‘Een vloeiend betoog met wetenschappelijk onderzoek, politieke actualiteit en psychologische beroepservaring. Helpt de populist in jezelf te erkennen én het populisme tegen te gaan.’ Paul Dekker, hoogleraar Civil society University Tilburg.

‘Heel knap hoe Buijssen de resultaten van psychologisch onderzoek weet te verbinden met de politieke actualiteit, historische achtergronden en heel persoonlijke en alledaagse waarnemingen.’ Paul Schnabel, voormalig directeur Sociaal Cultureel Planbureau.

‘Een actueel , spannend en gedurfd boek! Een aanrader voor wie meer vat wil krijgen op de opkomst van het populisme in Nederland en daarbuiten. Huub Buijssen fileert uitspraken van ons zeer bekende politici en zoekt naar onderliggende retoriek en gemeenschappelijke thema’s. Vooral in de confrontatie met hedendaagse psychologische kennis toont hij zijn meesterschap met bijzondere en soms zeer originele vergezichten. Dat helpt! Zeker bij het begrijpen wat er aan de hand is en hoe ons daartoe te verhouden.’ Giel Hutschemaekers, hoogleraar Geestelijke Gezondheid, Radboud Universiteit Nijmegen.

Mondiaal staat de democratie onder druk door de opkomst van het populisme. Over de hele wereld stellen mensen zich de vraag: wat is het geheim van de aantrekkingskracht van populistische leiders? En ook: hoe komt het dat politieke figuren juist ook de steun genieten van degenen die door hun ideeën en beleid het meest getroffen worden? De psycholoog Huub Buijssen maakt in dit boek duidelijk dat populistische politici appelleren aan universele menselijke instincten, emoties en verlangens waarvan we ons doorgaans niet bewust zijn. Hij laat zien dat de Amerikaanse populisme-expert Kirk Hawkins gelijk had toen hij zei: ‘In ieder van ons sluimert een populist.’ De boodschap van het boek is dat we populisme – in onszelf en bij anderen – pas kunnen bestrijden, als we de psychologie erachter begrijpen. Dit hoogst originele boek zal iedereen aanspreken die de recente politieke ontwikkelingen wil begrijpen.

Huub Buijssen (1953) is psychogerontoloog, voormalig gezondheidszorgpsycholoog en klinisch psycholoog. Hij schreef meer dan veertig boeken waaronder de bestsellers De heldere eenvoud van dementie en Als een dierbare depressief is. Boeken van verschenen in het Engels, Duits, Koreaans, Chinees, Pools, Zweeds, Deens en Tsjechisch.

Fragment uit 11. Van inzicht naar (enig) uitzicht
2 Hoe verander je een mening?

Ruim tien jaar geleden debuteerde de voetballer Daley Blind in het Nederlands elftal. Ik was van begin af aan een fan van hem. Zoveel spelinzicht en zo'n goed \e pass! Twee van mijn beste vrienden, die beiden in hun jeugd uitstekende voetballers waren, deelden mijn mening niet. 'Te langzaam en daaro niet oranje-waardig. Hooguit selecteren als twaalfde man.' In de loop der jaren heb ik met deze twee vrienden tientallen keren over Daley Blind in de clinch gelegen. Mijn vrienden vielen Daley aan, ik verdedigde hem. 'De afgelopen tien jaar hebben alle acht bondscoaches hem steevast opgesteld. Er zijn intussen in de hele geschiedenis van oranje maar drie spelers (Wesley Sneijder, Frank de Boer en Edwin van der Sar) die meer minuten op het veld hebben gestaan.' Maar wat ik ook zei, welke argumenten ik ook inbracht, mijn vrienden bleven bij hun mening. En ik ook! Waarom ik dit hier vertel?
  Als je je (net als ik) zorgen maakt over de opkomst van populistische partijen, dan zul je vast mensen die op zo'n partij stemmen, willen 'bekeren'. Als je hier aan gaat beginnen, bedenk dan dat talloos psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat je iemand anders niet van mening kunt doen veranderen via feiten en argumenten. Het is juist zelfs andersom: door te argumenteren zul je de ander in zijn mening sterken. De ander gaat extremere standpunten innemen en jij ook. Jullie polariseren. Er is maar één persoon die iemand van mening kan doen veranderen en dat is de persoon zelf. Een ander gegeven is dat veranderen van mening nooit verloopt via de weg van de feiten, maar via die van het gevoel.
  Ik las ooit dat er maar twee manieren zijn waarop je anderen kunt helpen van mening te veranderen en dat er niet meer smaken zijn. 

De eerste is door het vertellen van een verhaal dat de ander aangrijpt, liefst een verhaal dat zijn eigen leven raakt of waarmee hij zich kan vereenzelvigen. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal over een kind dat de dupe werd van een politieke beslissing van een populistisch e partij óf dat juist enorm vele baat had bij een politiek besluit van een niet-populistische partij. In dit voorbeeld helpt het als de ander een kind heeft dat binnenkort dezelfde leeftijd bereikt als het kind in je verhaal.

De tweede effectieve manier om de ander te helpen switchen is: vooral vragen stellen. Ik zal uit de doeken doen hoe je dat kunt doen. Ik zal me hierbij baseren op het boek 'Hoe verander je een mening', van David McRaney, een boek dat ik je zeer kan aanbevelen. (pagina 193-194)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen