dinsdag 30 juli 2024

Jitske Kramer

Tricky tijden : laat je niet gek maken
Boom 2024,  411 pagina's € 25,--

Wikipedia: Jitske Kramer (1973)

Korte beschrijving
Een analytisch boek over maatschappelijke veranderingen en culturele antropologie. Het boek bespreekt de dynamiek van grote veranderingen en de menselijke reacties daarop. De auteur put uit haar kennis over diverse culturen om inzicht te geven in turbulente tijden van transformatie. Besproken wordt hoe de mens zich door schijnzekerheden en mooie beloftes laat verleiden. Het boek belicht ook dat de mens eerder overgangsperioden doorgemaakt heeft en in staat is om deze te overleven. Helder en relatief toegankelijk geschreven voor de complexiteit van het onderwerp, met passages vanuit het persoonlijke perspectief van de auteur. Met zwart-witfoto’s en -illustraties. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Jitske Kramer (1973) is een Nederlandse antropoloog, internationaal spreker, bestsellerauteur en oprichter van Human Dimensions. Van haar boeken 'De corporate tribe', 'Building tribes', 'Deep democracy', 'Jam cultures' en 'Werk heeft het gebouw verlaten' zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Haar boeken zijn vertaald in het Engels, Duits en Russisch.

Tekst op website uitgever
In Tricky tijden deelt Jitske Kramer haar nieuwste inzichten over cultuurveranderingen.

Het zijn Tricky Tijden. De bestaande ordening staat ter discussie, het vertrouwde moeten we loslaten en grenzen worden verlegd. Elke transformatie kent een turbulente tussentijd, een intrigerende transitiefase waar de wereld lijkt te spelen met haar eigen regels. In deze verwarrende tijd verschuilen we ons graag achter schijnzekerheden en laten we ons te gemakkelijk verleiden door mooie beloftes.

In dit boek ontdek je de fascinerende dynamiek van grote veranderingen. Jitske Kramer ontrafelt de menselijke reacties op ingrijpende transformaties, met inspirerende inzichten uit de antropologie en diverse culturen. Ze geeft ook hoop. We zijn verdwaald, maar niet verloren. We zijn al vaker door de turbulente tijden van transities gegaan. We kunnen dit!

Jitske Kramer is antropoloog, internationaal spreker, bestsellerauteur en oprichter van Human Dimensions. Van haar boeken De Corporate Tribe, Building Tribes, Deep Democracy, Jam Cultures en Werk heeft het gebouw verlaten zijn meer dan 150.000 exemplaren verkocht. Haar boeken zijn vertaald in het Engels, Duits en Russisch.

Fragment uit 3. Tricksters spelen met grenzen
Zeven trickstertactieken om verwarring te zaaien

Ik heb zeven trickstertactieken gedistilleerd uit het enorme aanbod aan mogelijkheden, er zijn er vast en zeker meer. Ze werken fantastisch in het zaaien van verwarring en het anderen meekrijgen in jouw eigen verhaal. Ook creëren ze monsters van twijfel die ervoor zorgen dat we nog ontvankelijker worden voor deze tactieken. Ze worden door iedereen gebruikt, van links naar rechts, van boven naar beneden, in profit en non-profit, door activisten en lobbyisten. Die tactieken zijn een essentieel onderdeel van het leven, maar worden tricky als we er te veel van hebben en wanneer mensen met kwaadachtige intenties ermee aan de haal.

Zeven trickstertactieken om verwarring te zaaien, te manipuleren en grenzeloze onveiligheid te creëren

1. Speel met feiten en percepties

2. Speel met taal

3. Maak nieuwe tweedelingen

4. Voorkom stilte

5. Doe anderen na

6. Creëer verwarring en geheimzinnigheid

7. Blijf een buitenstaander (pagina 162)

Het Tricky Spectrum: verleider, charlatan, schoft
Ik heb het menselijk tricktergedrag in drie categorieën ingedeeld: de verleider, de charlatan en de schoft. Laten we beginnen bij de verleider. Hier plaats ik het onhandige en soms grappige trickstergedrag. Het gedrag helemaal links op het spectrum en dicht tegen handelen vanuit een moraal aan, noem ik onschuldig. Denk aan met een wat onschuldige opmerking of grap de boel opschudden. Of wanneer je vanuit onwetendheid per ongeluk grenzen overtreedt of afspraken oprecht bent vergeten, wat je eigenlijk ook wel goed uitkomt. Wanneer we iets naar rechts schuiven op het spectrum wordt het brutaler. Je vertelt over wat je hebt meegemaakt met lekker veel overdrijven., je poetst je cv iets op, zaait verwarring door heel veel vragen te stellen, je maakt per ongeluk expres bepaalde opmerkingen, of je sjoemelt een beetje met afspraken. Je liegt niet echt over dingen, maar gaat gewoon een beetje losjes met de waarheid om. 'Leugentjes om bestwil', zou mijn oma zeggen. Soms ontloop je je verantwoordelijkheden met een smoesje en laat je wat dingen liggen zonder het te melden. Je leidt anderen af. Mensen noemen je brutaal, maar zelf zal ja dat mogelijk helemaal niet zo voelen. 

Dan gaan we door naar de charlatan en komen we bij gedrag dat ik gewiekst heb genoemd. Het is niet echt volledig immoreel, maar het gaat allemaal niet meer helemaal per ongeluk. Trickstergedrag wordt nu meer en bewuster ingezet voor eigen gewin. Door fouten die je hebt gemaakt te ontkennen, informatie in je eigen voordeel te verdraaien of achter te houden, door te spelen met taal en gemaakte fouten en verantwoordelijkheden gewoon te ontkennen. Heel gewiekst verhul je jouw werkelijke motieven, maak je selectief gebruik van informatie, speel je met verborgen agenda's en halve waarheden. Je kunt met gemak in een zogenaamde amorele positie stappen door te zeggen dat het nu even niet gaat over goed en fout, maar over de oplossing. Je benut dubbele betekenissen, buit dubbelzinnigheden in afspraken uit en zaait verwarring door de context waarin je iets hebt gezegd te veranderen. Je verleidt anderen met wat ze graag willen horen, praat mensen naar de mond en gooit je charmes in de strijd. (pagina 176-177)

Enkele boeken die worden aangestipt, én op dit blog staan

Hans Achterhuis

De utopie van de vrije markt

2010

319

Stevo Akkerman

Het klopt wel, maar het deugt niet

2016

116

Isaiah Berlin

Twee opvattingen van vrijheid

1958

190

Alain De Botton

Statusangst

2004

334

Erich Fromm

De angst voor vrijheid

1941

270

Malcolm Gladwell

Het omslagpunt

2001

240

David Graeber

Bullshit jobs

2018

335

David Graeber c.s

Het begin van alles

2022

655

Yuval Noah Harari

Sapiens

2014

556

Bas Heijne

Mens/Onmens

2019

128

Sander Heijne c.s.

Fantoom groei

2020

256

Naomi Klein

Dubbelganger

2023

540

Roman Krznaric

De goede voorouder

2021

303

Joris Luyendijk

De zeven vinkjes

2022

199

Joris Luyendijk

Dit kan niet waar zijn

2015

240

Charles Mann

De tovenaar en de profeet

2018

688

Susan Neiman

Links is niet woke

2023

156

Thomas Piketty

Een kleine geschiedenis van de gelijkheid

2022

327

Kate Raworth

Donuteconomie

2017

352

Hartmut Rosa

Leven in tijden van versnelling

2016

160

Jan Rotmans

Omarm de chaos

2021

301

Bernie Sanders

Het is oké om kwaad te zijn op het kapitalisme

2023

365

Ad Verbrugge c.s.

Het goede leven & de vrije markt

2018

452

Paul Verhaeghe

Onbehagen

2023

285

Rob Wijnberg

Voor ieder wat waars

2023

192

 In het boek valt regelmatig het woord liminaal. Artikel: Wat is liminaliteit en hoe ga je ermee om?

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen