dinsdag 1 september 2015

Brian ChristianEen wedstrijd in menselijkheid : wat het betekent om nu te leven
Contact 2011, 335 pagina's - € 23,99

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: The most human human (2011)

Wikipedia: Brian Christian (1984) en zijn website

Korte beschrijving

Kunnen machines denken? In 1950 stelde Alan Turing ter beantwoording van die vraag een test voor: laat iemand via een toetsenbord praten met een mens en met een computer, en als hij niet weet wie van de twee de mens is, dan is het antwoord 'ja': dan kan een machine kennelijk net zo denken als een mens. Sindsdien zijn er tal van chatterbots ontwikkeld, computerprogramma's die een menselijk gesprek kunnen nadoen, en sinds 1990 is er zelfs jaarlijks een wedstrijd om de Loebner Prize voor de beste chatterbot. Brian Christian heeft onlangs de rol van mens gespeeld bij die wedstrijd, en dat was de aanleiding voor het schrijven van dit boek. Het gaat over kunstmatige intelligentie, schaakcomputers, lichaamstaal, het probleem van lichaam en ziel in de filosofie en nog veel meer. Maar wat het daarover wil zeggen, blijft tussen alle persoonlijke invallen en uitweidingen en anekdotes en citaten en brokken verwarde informatie volstrekt onduidelijk. Alsof het boek is geschreven door een computer die het nog moet leren. Met verklarende voetnoten en literatuurverwijzingen in eindnoten.

Fragment uit 1. Inleiding
In zekere zin is dit een boek over artificiële intelligentie, het verhaal van de geschiedenis ervan, en van mijn bescheiden persoonlijke betrokkenheid bij die geschiedenis. Maar in de kern is dit een boek over leven.
  We kunnen computers, die een steeds centralere rol in ons leven spelen, beschouwen als verwoesters: een kracht als Skynet in Terminator, of de Matrix in The Matrix, die op onze vernietiging uit is, net zoals wij op hun vernietiging uit zouden moeten zijn, Maar ik geef om diverse redenen de voorkeur aan het idee van de rivalen, die duidelijk willen winnen en die weten dat het hoofddoel van de competitie draait om het verhogen van het spelniveau. Alle rivalen zijn symbioten. Ze hebben elkaar nodig. Ze houden elkaar eerlijk. Ze maken elkaar beter. Het verhaal van de vooruitgang hoeft gene ontmenselijkend of ontmoedigend verhaal te zijn. Integendeel, zoals u zult zien. (pagina 28)

Youtube - Brian Christian [turing tests].m4v  (2:08)
Terug naar Overzicht alle titelsGeen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen