donderdag 17 september 2015

Ap Dijksterhuis 2


Op naar geluk : de psychologie van een fijn leven

Prometheus- Bert Bakker 2015, 304 pagina's - - € 18,95

Wikipedia: Ap Dijksterhuis (1968)

Korte beschrijving
Geluk komt dichtbij welbevinden en welzijn, staten van bewustzijn die ieder mens – soms op wonderlijke wijze – nastreeft. Geluk verkregen door materiële zaken is van zeer korte duur, dat zal niemand verbazen. Wat zijn volgens de auteur wel de grote bronnen? Sociale contacten, iets weggeven en het gevoel deel uit te maken van een groter geheel scoren hoog, hetgeen meteen impliceert dat de mens zelf invloed erop kan uitoefenen. Dit kerngegeven is misschien wat mager – bovendien is er over geluk al veel onderzocht en geschreven – maar de onderbouwing, de presentatie van onderzoeken op dit terrein, de intrinsieke relativering en de meeslepende stijl maken dat het boek leest als een trein en dat de kennis beklijft. Het is geen zelfhulpboek in de gangbare zin, maar de aanpak is wel heel persoonlijk en de inhoud navoelbaar. De ontelbare wetenschappelijke onderzoeken op dit gebied blijven hopelijk het doel dienen dat ze bijdragen aan de toename van welbevinden voor een ieder; soms kun je daar een vraagteken bij plaatsen. Eerder verscheen van de auteur 'Het slimme onbewuste' (2007)*, een bestseller.

Tekst op website uitgever
Ons geluk hebben we voor een aanzienlijk deel in eigen hand. Voor 50 procent zelfs, zo vertelt de hedendaagse wetenschap ons. In de zoektocht naar het begrijpen van geluk verbindt Ap Dijksterhuis met veel vaart en humor de moderne psychologie en neurowetenschap met de klassieke westerse filosofie en oosterse filosofie. De lezer wordt meegenomen langs het boeddhistische ideaal van mindfulness en het heilzame effect van reizen, langs de vraag of we een vrije wil hebben, langs de overeenkomst tussen het geloof in een God en het bezoek aan een popfestival, langs de wijsheid van John Lennons moeder en de valkuilen van de consumptiemaatschappij, langs Socrates' ideeën over de zorg voor de ziel, langs de beste manier om de juiste doelen te stellen, en de typisch eenentwintigste-eeuwse vraag hoe vaak je, voor je eigen gemoedsrust, nu eigenlijk je e-mail moet lezen.
In zijn bestseller Het slimme onbewuste schreef Dijksterhuis dat, hoewel ons gedrag vooral bestuurd wordt door het onbewuste, we ons bewustzijn nodig hebben om geluk te ervaren. In Op naar geluk legt hij uit hoe we dat moeten doen. En wie wil er nu níet gelukkig worden?

Ap Dijksterhuis (1968) is een van de invloedrijkste psychologen van Nederland. Hij is hoogleraar psychologie van het onbewuste aan de Radboud Universiteit Nijmegen en een van de redacteuren van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Science. Hij won vele prijzen, waaronder de Early Career Award van de American Psychological Association. Van zijn boek Het slimme onbewuste zijn inmiddels 100.000 exemplaren verkocht.

Fragment uit 5. Zing, vecht, huil, bid, lach, tuinier en bewonder
Los van het feit dat ze opvallende cultureel bepaalde verschillen vonden (zo besteden Fransen meer dan twee keer zo veel tijd aan eten dan Amerikanen, en dat terwijl ze slanker en gezonder zijn), deden ze een interessante ontdekking. Ze deelden de verschillende activiteiten die mensen ondernamen in hun vrije tijd in naar twee categorieën: passive leisure en active leisure. Voorbeelden van passieve vrijetijdsbesteding zijn tv-kijken en achter de computer zitten, voorbeelden van actieve vrijetijdsbesteding zijn sporten, wandelen en lezen (de reden dat lezen wordt gezien als een vorm van actieve vrijetijdsbesteding heeft vooral te maken met de mentale inspanning die het vereist. Bij het lezen gebruik je je fantasie en verbeeldingskracht, bij het kijken naar de tv niet of nauwelijks). Uit de resultaten bleek dat de meeste mensen veel meer tijd besteden aan passieve dan aan actieve vrijetijdsbesteding, terwijl ze actieve vrijetijdsbesteding veel leuker vinden. Wel waren er culturele verschillen. (pagina 116)

Lees ook: Het slimme onbewuste : denken met gevoel (2007)

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen