vrijdag 25 augustus 2023

Dan Saladino


Eten tot het op is : 's Werelds meest zeldzame voedsel

Mazirel Pers 2023, 478 pagina's € 34,99

Lenen als E-book via bibliotheek.nl 

Oorspronkelijke titel: Eating to Extinction : The World’s Rarest Foods and Why We Need to Save Them (2023)

Website Dan Saladino (1977)

Korte beschrijving
Een verhandeling over zeldzame voedingssoorten. Dan Saladino neemt de lezer mee op een wereldwijde reis om de verhalen achter bedreigde voedselsoorten te ontdekken. Hij ontmoet boeren, wetenschappers, koks en inheemse gemeenschappen die strijden om voedseltradities in stand te houden. Het boek belicht de menselijke geschiedenis, van de eerste grote migraties tot de slavenhandel en de hedendaagse vluchtelingen. Hij benadrukt het belang van het behoud van biodiversiteit in het voedsel voor de toekomst van de planeet. Dit boek is een eerbetoon aan traditionele eetculturen wereldwijd. Doorwrocht maar onderhoudend geschreven. Met kleine verfijnde zwart-witillustraties aan het begin van ieder hoofdstuk. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Dan Saladino (1970) is een Britse auteur. Hij is voedseljournalist en radiomaker. Hij maakt prijswinnende programma’s over eten voor BBC Radio en BBC World Service. Hij won de Guild of Food Writers Food Boek van het jaar 2022 en de Sunday Times Boek van het jaar 2021.

Tekst op website uitgever
Van een kleine karmozijn peer in het westen van Engeland tot pistachenoten uit Syrië of een blaarkopkoe in Nederland, er zijn duizenden voedingsmiddelen die voor altijd verloren dreigen te gaan. Dan Saladino reist de wereld rond om hun verhalen te onthullen en ontmoet pionierende boeren, wetenschappers, koks, producenten en inheemse gemeenschappen die voedseltradities verdedigen en vechten voor verandering. Eten tot het op is gaat over het behoud van gastronomisch erfgoed, over de crisis waarmee onze planeet vandaag de dag wordt geconfronteerd, en waarom het terugwinnen van een diverse eetcultuur van vitaal belang is voor onze toekomst.

Fragment uit (de) Inleiding
Ik deed al tien jaar verslag over voedsel voor de BBC-radio toen ik me de omvang van het uitstervingsproces realiseerde. Ik viel ooit plompverloren in de voedseljournalistiek, maar voor mij werd voedsel al snel de perfecte lens waardoor ik de innerlijke werking van de wereld kon begrijpen. Voedsel laat ons zie waar de echte macht ligt: het kan conflicten en oorlogen verklaren en het toont de menselijke creativiteit en inventiviteit, het verklaart de opkomst en ondergang van rijken, en de oorzaken en gevolgen van rampen. Voedselverhalen zijn misschien wel de meest essentiële verhalen van allemaal. 
  Mijn intrede in de voedseljournalistiek vond plaats tijdens een crisis. het was 2008, en terwijl de wereld zich vooral richtte op de financiële onrust die door het bancaire systeem raasde, verspreidde zich ok een belangrijk voedselverhaal. De prijzen van tarwe, rijst en maïs stegen tot recordhoogte n verdrievoudigden op hun hoogtepunt op de wereldmarkt. Hierdoor werden tientallen miljoenen van de armste mensen op aarde in de richting van honger gedreven en het voedde ook de spanningen die louter leidden tot de Arabische Lente. Rellen en protesten deden regeringen in Tunesië en Egypte omvallen en het conflict in Syrië escaleren. Voor het eerst in decennia stelde men serieuze vragen over de toekomst van ons voedsel. Met 7,5 miljard mensen op aarde en naar verwachting 10 miljard in 2050, begonnen landbouwwetenschappers te verkondigen dat de wereldoogsten met 70 procent moesten toenemen. Geconfronteerd met deze voorspellingen zou het verdwijnen van een tarwe als kavilca misschien irrelevant lijken, De planeet had immers meer voedsel nodig, en de roep om meer diversiteit leek verwennerij. Maar nu beginnen we ons langzamerhand te realiseren dat diversiteit essentieel is voor onze toekomst. (pagina 15-16)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen