Boom 2024, 253 pagina's - € 24,90
Genomineerd voor de Socratesbeker, het 'beste' filosofieboek van het jaar
Website van Lieke Asma (1984)
Korte beschrijving
Een actuele filosofisch-psychologische beschouwing over vooroordelen en discriminatie. Lieke Asma onderzoekt hoe onbewuste vooroordelen ons gedrag, onze gevoelens en beslissingen beïnvloeden, ondanks ons zelfbeeld van objectiviteit en rechtvaardigheid. Ze stelt dat we onbewust onderscheid maken tussen mensen op basis van kenmerken zoals gender, etniciteit en leeftijd. In dit boek pleit ze voor een andere benadering om deze 'blinde vlekken' te herkennen: in plaats van naar binnen te kijken, moeten we ons richten op de wereld buiten ons en luisteren naar de ervaringen van anderen om discriminatie te herkennen en te voorkomen. In heldere, verdiepende stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Lieke Asma (1984) is filosoof en psycholoog. Ze promoveerde aan de VU Amsterdam op een proefschrift over vrije wil en wetenschappelijk onderzoek. In München doet ze onderzoek naar impliciete vooroordelen, zelfontplooiing en handelen. Haar boek 'Mijn intenties en ik’* (2021) haalde de shortlist van de Socratesbeker en van de Hypatiaprijs.
Tekst op website uitgever
We kunnen mensen onrechtvaardig behandelen zonder het te willen, en zelfs zonder het op te merken. Onbewust en ongewild maken we onderscheid tussen personen op basis van hun gender, etniciteit, leeftijd, lichaamsgewicht of seksuele oriëntatie. Hoe kan het dat ons zelfbeeld zo afwijkt van ons gedrag?
Het antwoord lijkt helder: in het onbewuste liggen vooroordelen opgeslagen, die ongemerkt onze gedachten, gevoelens en beslissingen beïnvloeden. Maar is dat wel de juiste manier om over deze problematiek na te denken? Is het wel behulpzaam om de blik naar binnen te richten? Filosoof en psycholoog Lieke Asma pleit voor een radicaal ander perspectief. Om oog te krijgen voor onze blinde vlekken, moeten we de aandacht juist verplaatsen naar de wereld buiten ons. Alleen door te kijken naar patronen in gedrag, keuzes en reacties, en door te luisteren naar ervaringen van anderen kunnen we discriminatie herkennen en voorkomen.
Lieke Asma (1984) is filosoof en psycholoog. In 2018 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit Amsterdam op een proefschrift over vrije wil en wetenschappelijk onderzoek. Aan de Munich School of Philosophy doet ze onderzoek naar impliciete vooroordelen, zelfontplooiing en handelen. Met haar debuut, Mijn intenties en ik. Filosofie van de vrije wil (2021), haalde ze de shortlist van de Socratesbeker en van de Hypatia-prijs.
Fragment uit
Lees ook: Mijn intenties en ik : filosofie van de vrije wil (uit 2021)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen