donderdag 20 maart 2025

Willem Schinkel 3

Waarom ik geen mobiele telefoon heb : aphonismen
Editie Leesmagazijn 2024, 180 pagina's  € 24,95

Wikipedia: Willem Schinkel (1976)

Korte beschrijving
Een origineel en persoonlijk essay van Willem Schinkel over de digitale samenleving en zijn keuze om geen mobiele telefoon te bezitten. In notities en aforismen, die hij liever ‘aphonismen’ noemt, biedt Schinkel een scherpzinnige kijk op de invloed van mobiele telecommunicatie op ons leven. Hij observeert de dwingende werking van deze infrastructuur en reflecteert op de geschiedenis van telecommunicatie. Het boek werpt licht op de absurditeit van elektronische communicatiesystemen en laat zien hoe deze ons leven ingrijpend hebben veranderd. Geschreven in talige, persoonlijke en aforistische stijl, met korte fragmenten met tussenkopjes. Met name geschikt voor de meer geoefende lezer.  Willem Schinkel (Kampen, 1976) is socioloog en filosoof, en hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef recent onder andere ‘Politieke stenogrammen’* (2019) en ‘Pandemocatie’** (2021).  Het boek maakt deel uit van de serie: 'Leesmagazijn'.

Tekst op website uitgever
In ‘Aphonismen’ onthult Willem Schinkel op indringende wijze de redenen achter zijn keuze om geen mobiele telefoon te bezitten. Deze notities en aforismen, die hij liever ‘aphonismen’ noemt, bieden een scherpzinnige kijk op de invloed van mobiele telecommunicatie op ons leven. Schinkel observeert de dwingende werking van deze infrastructuur en reflecteert op de geschiedenis van telecommunicatie.

Dit boek werpt licht op de absurditeit van elektronische communicatiesystemen en laat zien hoe deze ons leven ingrijpend hebben veranderd. Een prikkelende verkenning van de digitale samenleving.

Willem Schinkel is socioloog en filosoof, en hoogleraar sociale theorie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schreef recent o.a. Politieke stenogrammen. De hamsteraar en Pandemocatie. En, met Rogier van Reekum, Theorie van de kraal.

* ‘Het vervelende aan Willem Schinkel is dat hij zijn onderwerpen zo grondig tot hun kern uit weet te kleden dat je niet kunt ontsnappen aan de confrontatie met jezelf die daar onherroepelijk op volgt. Hij heeft, kort gezegd, altijd gelijk. We zijn allemaal gek geworden.’ — Sef

‘De smartphone is een oplossing voor het probleem dat je hebt als iedereen om je heen een smartphone heeft.’ — Willem Schinkel

Fragmenten
Aphonismen
Aforismen over een leven zonder smartphone: aphonismen. (pagina 11)

Glazenwassen
Mijn term voor wat mensen doen als ze druk met hun glazen schermpje in de weer zijn: glazenwassen. (pagina 12)

Metronoom
De mobiele telefoon heeft in het dagelijks leven wat een metronoomfunctie genoemd kan worden. De telefoon kalibreert snelheden en ritmes, die zich uitdrukken in verwachtingen. Verwachtingen over contact, verbinding, antwoord, afspraken. Wie gene mobiele telefoon heeft, zorgt dus telkens voor frictie, de onderbreking van ritme, teleurstelling van verwachtingen. Aphonaal leven is heel letterlijk uit de pas lopen. (pagina 14)

Absurditeit
Ik stap een drukke trein in. Iedereen gaat zitten, pakt de telefoon en begint te glazenwassen, muziek te luisteren, te bellen of een film te kijken. Alsof iemand een knop omdraait en alle robots naar hun machientjes grijpen. Kan iemand mij vertellen hoe ik deze mensen op dat moment serieus moet nemen? Ik zou zelf een telefoon kunnen aanschaffen, maar dat zou alleen maar betekenen dat ik de absurditeit van de situatie niet langer zou zíen, niet dat die er niet langer zou zijn. (pagina 27)

Beschikbaarheid
Nergens wordt zo sterk uitdrukking gegeven aan het verlangen van mensen zich beschikbaar te maken voor de orde als in de wens permanent verbonden te zijn middels een draagbaar apparaat. Wij zijn allen beschikbaar voor kapitaalaccumulatie, want we zijn bereid te werken zonder gedeeld eigendom van productiemiddelen, maar de wens die beschikbaarheid permanent op  je lijf te dragen is een commitment dat arbeiders tot nog toe niet eerder vertoonden. (pagina 31)

Moedig
Leven zonder mobiele telefoon betekent voor veel mensen leven in permanente angst en onzekerheid over wat ze allemaal zouden missen. Daar is geen ontkennen aan. Jonge mensen vertellen me regelmatig hoe het ze echt niet lukt een uur zonder te doen. Het glazenwassen heeft van iedereen een angsthaas gemaakt. En ik? Ik ben plots een moedig mens, ja ja. (pagina 70)

Operaties
Al het gemak en de leukigheidjes op je telefoon: de verdoving tijdens de operaties die op je uitgevoerd worden. (pagina 107)

Fopspeen
Wie tijdens de spits in een metro of trein zit en om zich heen kijkt, ziet overal mensen gebogen over hun schermpjes. Het is dan moeilijk om in de mobiele telefoon niet het volwassen equivalent van een fopspeen te zien. De Engelse naam daarvoor lijk in ieder geval ook op de mobiele telefoon te slaan: 'pacifier'.  (pagina 139)

Lees ook: Lees ook: De nieuwe democratie : naar andere vormen van politiek (uit 2012),  
Theorie van de kraal : kapitaal - ras - fascisme (dat hij in 2019 samen schreef met Rogier van Reekum) en De hamsteraar : kritiek van het logistiek kapitalisme (uit 2020) 

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen