woensdag 4 september 2013

Malcolm Gladwell 2

David en Goliath : de overwinning van de underdog
Business Contact 2013, 299 pagina's - € 19,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: David en Goliath : underdogs, misfits and the art of battling giants (2013)

Wikipedia: Malcolm Gladwell (1963)

Korte beschrijving
Mensen die in hun jeugd problemen hebben moeten overwinnen, kunnen in hun latere leven, juist door die geleverde strijd, succesvol worden. Aan de hand van een achttal waargebeurde persoonlijke verhalen wordt duidelijk gemaakt hoe zij een underdogpositie om wisten te buigen in die van een overwinnaar. Door andere wegen in te slaan, niet te berusten, een grote inzet en vooral doorzettingsvermogen werd hun leven alsnog een succes. Interessante analyses van deze persoonlijke levensgeschiedenissen die een inspiratie kunnen betekenen voor hen die een andere wending aan hun leven zouden willen geven. Een voor een breed publiek geschreven boek. Met eindnoten en een register. De auteur is een Amerikaanse journalist met reeds enkele andere boeken op zijn naam.

Fragment uit de Inleiding
David en Goliath is een boek over wat  er gebeurt.wanneer gewone mensen het opnemen tegen reuzen. Met 'reuzen' bedoel ik sterke tegenstanders van allerlei soort: van legers en krachtige krijgers tot invaliditeit, ongeluk en onderdrukking. In elk hoofdstuk wordt het verhaal van een andere persoon verteld - beroemd of onbekend, gewoontjes of geniaal - die werd geconfronteerd met een gigantische uitdaging en gedwongen was er iets mee te doen. Moet ik volgens het boekje handelen of mijn eigen instinct volgen. Zal ik volhouden of opgeven? Moet ik terugslaan of vergeven?
In al deze verhalen wil ik twee ideeën verkennen. Het eerste idee is dat een groot deel van datgene wat wij in onze wereld als waardevol zien, voortkomt uit dit soort ongebalanceerde conflicten met een overweldigend nadeel leidt tot grootsheid en schoonheid. En het tweede idee is dat wij dit soort conflicten nooit goed begrijpen. We leggen ze fout uit, we interpreteren ze verkeerd. Reuzen zijn niet wat wij denken. Juist de kwaliteiten waaraan ze hun kracht lijken te ontlenen, zijn vaak bronnen van grote zwakte, En het feit dat iemand een underdog is, kan hem of haar veranderen op manieren die we vaak niet op waarde schatten: het kan deuren openen, mogelijkheden scheppen, leerzaam zijn en dingen mogelijk maken die anders ondenkbaar zouden hebben geleken. (pagina 15-16)

Klik hier voor het artikel Malcolm Gladwell's book about underdogs (11 juli 2012)


TED - The unheard story of David and Goliath (september 2013) (15:41) (433.903 views op 17/10-2013)


En hier voor een artikel van Seth Godin over dit boek: David and Goliath : Malcolm Gladwell's tour de force

Klik hier voor een ander boek van Malcolm Gladwell: Uitblinkers

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen