Uitgeverij Pluim, 223 pagina's - € 22,99
Wikipedia: Jaap Goudsmit (1951)
Korte beschrijving
Een overzicht van het wereldwijde wetenschappelijk onderzoek op het gebied van virussen, met name het virus dat de ziekte Covid-19 (corona) veroorzaakt. De auteur gaat ook in op de manier waarop corona bestreden kan worden en op preventieve maatregelen. Jaap Goudsmit is een bekende viroloog met vele boeken over virussen op zijn naam. Hij wil de lezer op een voor iedereen begrijpelijke wijze meer informatie geven over hoe het virus te werk gaat en de genomen maatregelen tegen de pandemie. Hij schrijft dat de wetenschap zo ver gevorderd is dat er een nieuw tijdperk aanbreekt waarin we ons beter kunnen beschermen tegen allerlei aandoeningen. Het boek is chronologisch van aard, vanaf het begin van de pandemie tot in de nabije toekomst. Wetenschappelijke begrippen worden goed uitgelegd. Een goed boek; de auteur geeft antwoord op vragen die iedereen bezighouden. Op een vlotte manier krijg je meer kennis over het onderwerp. Ook inspireert het boek om bewuster om te gaan met onze planeet en onze eigen gezondheid. Met een verklarende lijst van begrippen, een literatuuroverzicht en register. Geschikt voor een brede doelgroep.
Tekst op website uitgever
Viroloog Jaap Goudsmit werd net als iedereen overvallen door het coronavirus. Hij beschrijft in dit boek wat een jaar onderzoek door duizenden onderzoekers overal ter wereld opleverde en hoe feit van fictie te onderscheiden.
Hij stelt zich vragen die we allemaal hebben: waar komt het virus vandaan, verandert het virus tijdens zijn tocht over de wereld, waarom treft het virus kinderen vrijwel niet en ouderen zo zwaar, verspreidt het zich vooral zonder dat je er iets van merkt, wat is de oorzaak dat sommige mensen veel besmettelijker zijn dan anderen, hoe is het mogelijk dat zo snel goede vaccins zijn gemaakt, spelen het weer en het klimaat een rol bij de verspreiding en moeten we onze leefstijl veranderen om niet op de ic te belanden door dit virus of het volgende virus dat langskomt?
Jaap Goudsmit laat zien dat de wetenschappelijke vooruitgang de kennis heeft geleverd om pandemieën het hoofd te bieden. De oorzaak was binnen een paar maanden aangewezen en gekarakteriseerd, virustesten werden binnen een paar maanden gemaakt, vaccins werden binnen het jaar getest en kwamen meteen beschikbaar. Volgens Goudsmit is er een nieuw tijdperk aangebroken: het immunoceen, het tijdperk waarin we wereldwijd in staat zijn ons te beschermen tegen aandoeningen die onze levensverwachting en onze kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.
Fragment uit 10. Staan we aan het begin van het immunoceen? Bij wijze van epiloog
We zijn in een tijdperk beland waarin pandemieën zich vaker zullen voordoen, omdat we de levensruimte van dieren die in het wild leven in razend tempo aan het beperken zijn en het klimaat verslechtert door de manier waarop we energie opwekken. Ergens in november 2019 werd een mens besmet met een vleermuisvirus, dat eind december een coronavirus bleek te zijn dat leek op een vleermuisvirus. Het virus heeft binnen een paar maanden alle uithoeken van de wereld bereikt. Sommige landen zoals Nieuw_Zeeland hadden het voordeel een eiland te zijn, dat van de buitenwereld kan worden afgesloten waardoor het het virus kon bedwingen. Maar in Azië bleken een paar landen echt in staat het virus in te tomen met draconische maatregelen zoals een volledige lockdown, waarbij de mensen in hun woning werden opgesloten en alleen op straat mogen voor de noodzakelijkste levensbehoeften. Alle verkeer ligt stil en de grenzen zijn potdicht. Elk mens is via apps, elektronische buttons en telefoon opspoorbaar en zijn of haar infectiestatus op elk moment traceerbaar. Testen werden naar de mensen gebracht, zodat iedereen makkelijk getest kon worden. Deze maatregelen werden genomen kort na de introductie van het virus in de populatie en voordat de logaritmische groei van de pandemie een paar duizend slachtoffers had gemaakt.
In het Westen bleek dit een onmogelijke opgave. (pagina 161-162)
Klik hier voor meer titels over corona en pandemieën
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen