vrijdag 25 november 2022

Hartmut Rosa 2

Onbeschikbaarheid
Boom 2022, 155 pagina's € 22,90

Oorspronkelijke titel: Resonanz: Eine Soziologie der Weltbeziehung (2019)

Wikipedia: Hartmut Rosa (1965)

Korte beschrijving
Een boeiend essay over het centrale streven van de moderniteit om de wereld beschikbaar te maken: wetenschappelijk kenbaar, juridisch berekenbaar, politiek beheersbaar en technisch controleerbaar. Maar zo’n compleet kenbare wereld is een dode wereld waarmee niet in dialoog getreden kan worden. Rosa bepleit onbeschikbaarheid als fundamentele voorwaarde voor het menselijk leven en de menselijke ervaring. Zeer intelligent geschreven. Uitsluitend geschikt voor een geoefende lezersgroep.Hartmut Rosa (Lörrach, 1965) is hoogleraar sociologie aan de Friedrich-Schiller-Universität Jena en directeur van het Max Weber Kolleg van de Universität Erfurt. Hij heeft vele onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de Tractatus Preis, de Erich Fromm Preis en de Paul Watzlawick Ehrenring. Zijn werk wordt in meer dan vijftien landen uitgegeven.

Tekst op website uitgever
De drijvende culturele kracht van het wereldbeeld dat wij ‘modern’ noemen, is het verlangen om de wereld beschikbaar te maken: wetenschappelijk kenbaar, juridisch berekenbaar, politiek beheersbaar en technisch controleerbaar. Maar een volledig gekende, geplande en beheerste wereld is een dode wereld: een wereld waarmee we niet in dialoog kunnen treden en waarvan we vervreemd raken. Vitaliteit, aanraking en echte ervaringen ontstaan juist in de ontmoeting met het onbeschikbare, het onkenbare en het onbeheersbare. Zo bezien is onbeschikbaarheid bepalend voor het menselijk leven en de fundamentele menselijke ervaring. Als we beter willen begrijpen hoe wij als moderne subjecten in de wereld staan, moeten we onderzoeken hoe wij ons individueel, cultureel en institutioneel verhouden tot het onbeschikbare. In zijn essay Onbeschikbaarheid doet de Duitse socioloog Hartmut Rosa hiertoe een eerste aanzet, in zijn zoektocht naar de voorwaarden voor een zinvol leven in moderne tijden.

Fragment uit (het) Voorwoord
Daarom ben ik ervan overtuigd dat mensen vandaag de dag op wereldschaal voor de taak staan een andere manier van zijn-in-de-wereld te vinden die, zonder afstand te doen van de verworvenheden van wetenschap en technologie, geen keuze is tussen het streven naar absolute macht of meesterschap en de ervaring van innerlijke (in burn-out of vervreemding) en uiterlijke machteloosheid (geconfronteerd met klimaatrampen of op hol geslagen financiële en andere markten, of zelfs falende smartphones). Dit vereist, volgens de in dit boek ontwikkelde these, een andere manier van omgaan met de onbeschikbaarheid van het leven waarvan ik hier de contouren tracht te schetsen onder het begrip 'resonantie'. Deze andere omgang richt zich op de toegankelijkheid van de wereld zonder deze te verwarren met beschikbaarheid. Een overeenkomstige verandering van de moderne levenswijze, met name maar niet uitsluitend in de ecologische dimensie, blijft een enorme uitdaging. Het lijkt mij voor de hand te liggen dat wij deze belangrijke taak alleen samen kunnen volbrengen, samen handelend over alle culturele en taalgrenzen heen. Daarom ben ik bijzonder blij en geeft het me nieuwe hoop dat dit boekje nu in het Nederlands verschijnt als tweede van mijn werken, na Leven in tijden van versnelling (Boom 2016). Ik zie mijn denken en schrijven als iets wat ontstaat, evolueert en verandert in een voortdurende dialoog met mensen met verschillende talen, leeftijden of achtergronden. En mijn ervaring met intensieve en vruchtbare ontmoetingen en manifestaties in Amsterdam en Den Daag, in Nijmegen en vooral aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht doet vermoeden dat uitwisselingen met Nederlandse lezers hiervoor bijzonder vruchtbaar zijn. Ik zie er dan ook zeer naar uit van hen te horen waar en in welke mate zij mijn argumenten overtuigend vinden en waar zij wellicht heel andere ervaringen hebben opgedaan of andere conclusies hebben getrokken. Ik hoop dus van harte dat dit slechts de volgende stap is in een langdurige, vruchtbare dialoog! (pagina 13-14)

Lees ook: Leven in tijden van versnelling : een pleidooi voor resonantie (2016).

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen