De Bezige bij 2023, 176 pagina's - € 18,99
Website Lammert Kamphuis (1983)
Korte beschrijving
Een boek over filosofie als medicijn tegen polarisatie. De auteur, die opgroeide in een streng religieus milieu, stelt dat de samenleving steeds meer verdeeld raakt in verschillende kampen, waarbij er weinig ruimte overblijft voor nuance of begrip voor andersdenkenden. Hij biedt een analyse van de huidige samenleving en geeft praktische tips om de geest te trainen om flexibeler te worden, een vaardigheid die hij definieert als perspectivistische lenigheid. In verdiepende maar onderhoudende stijl geschreven, met persoonlijke passages van de auteur. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Lammert Kamphuis (1983) is een bekende Nederlandse auteur, filosoof en spreker. In 2014 begon hij zijn onderneming om filosofie voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk te maken. Hij is hoofddocent bij The School of Life in Amsterdam.
Tekst op website uitgever
Bekruipt jou soms ook het gevoel dat je altijd overal een mening over moet hebben? Ben je uitgekeken op steeds dezelfde discussies met je collega’s en de eeuwig terugkerende conflicten met je partner? Lijkt het je sterk dat er voor elk probleem slechts twee oplossingen zijn die lijnrecht tegenover elkaar staan?
Tien jaar geleden brak filosoof Lammert Kamphuis met pijn en moeite los uit zijn streng religieuze milieu. Hij hoopte daarbuiten een wereld te vinden waarin mensen minder zwart-wit denken. Tot zijn verbazing ziet hij juist het tegenovergestelde gebeuren: onze samenleving gaat meer en meer lijken op de dogmatische kerk waaruit hij zich bevrijd heeft. Er is weinig aandacht voor nuance en steeds minder begrip voor andersdenkenden.
In Verslaafd aan ons eigen gelijk stelt Kamphuis filosoferen voor als training om de wereld vanuit meerdere invalshoeken te bekijken. Met onverwachte experimenten, verrassend praktische tips en toegankelijke oefeningen laat hij zien hoe je geest leniger kan worden. Een must-read voor iedereen die met minder krampachtigheid en meer nieuwsgierigheid in het leven wil staan!
Lammert Kamphuis (1983) is afgestudeerd theoloog en filosoof en werkt als docent bij The School of Life in Amsterdam, waar hij verschillende classes geeft over de grote vragen van het leven. Ook geeft hij filosofische rondleidingen in het Rijksmuseum. Daarnaast is hij werkzaam als docent levensbeschouwing aan een middelbare school. Hij woont in Amsterdam. Op bol.com vind je alle boeken van Lammert Kamphuis, waaronder het nieuwste boek van Lammert Kamphuis.
Fragment uit 7 - Mag ik dan nooit meer iets vinden?
Perspectivistische lenigheid is niet hetzelfde als meewaaien met alle winden. Wanneer je nergens voor staat zul je de ene keer het ene perspectief innemen en de andere keer met evenveel gemak het andere. Daar hoef je niet lenig voor te zijn. Een afwezige ruggengraat heeft geen training nodig om beweeglijker te worden.
Lenigheid is pas een prestatie op het moment dat je wél ergens voor staat en je desalniettemin vanuit die positie kunt inleven in andere zienswijzen. Perspectivistische lenigheid lijkt wat dit betreft op tolerantie. Als je alles prima vindt, dan hoef je niet tolerant te zijn; dan ben je onverschillig. Tolerantie ontstaat op het moment dat je het ergens niet mee eens bent, maar toch bereid bent datgene te verdragen. Het is pas te bewonderen dat je vanuit verschillende invalshoeken ergens naar kunt kijken als je eerst zelf een eigen invalshoek hebt. Je zou perspectivistische lenigheid daarom het perfecte midden kunnen noemen tussen hyperflexibiliteit en stramheid.
Dit boek is dus geen pleidooi voor nihilisme of een aanmoediging om al je principes overboord te gooien. Het is wel een aansporing om minder rigide om te gaan met je overtuigingen. Maar goed, ook al zou je geleerd hebben niet langer verslaafd te zijn aan je eigen gelijk, soms wil je toch een ander meenemen in jouw verhaal. (pagina 137-138)
Draadje (november 2023)
Lees ook: Filosofie voor een weergaloos leven (2018)