Zoönose : hoe dodelijke ziekten van dier naar mens overspringen
Atlas Contact 2020, 562 pagina's - € 20,--
Oorspronkelijke titel: Spillover : animal infections and the next pandemic (2012/2020)
Wikipedia: David Quammen (1948)
In 2013 verscheen onder de titel 'Van dier naar mens' de Nederlandse vertaling van een boek van de Amerikaanse wetenschapsjournalist David Quammen. Deze publicatie handelde over zoönosen, dierlijke infectieziekten die overdraagbaar zijn op mensen. Deze overdracht gebeurt meestal door bacteriën, parasieten of virussen. Voorbeelden van dergelijke ziekten zijn aids, ebola en Q-koorts. In zijn boek voorspelde Quammen de uitbraak van een pandemie, wat in 2020 het geval is met het coronavirus. Reden om het boek opnieuw uit te geven met een nieuwe titel en kort nawoord over het virus: een artikel van Quammen over de corona-epidemie dat op 28 januari 2020 verscheen in The New York Times. Naast een uitgebreide bespreking van enkele zoönosen komen onderwerpen aan bod zoals virussen en de rol die dieren (meestal vleermuizen) spelen als reservoir van zoönotische virussen. Quammen hanteert een bonte mengeling van reisverslagen, reportages, interviews en anekdotes. De uitleg is heel helder en zeer boeiend, maar het boek verzandt soms in uitgebreide beschrijvingen, details en zijwegen. Niet geïllustreerd. Noten, bibliografie en zeer goed register.
Korte tekst op website uitgever
In Zoönose neemt David Quammen je mee op een adembenemende speurtocht naar ziekten waarbij sprake is van zoönose, oftewel soortoverschrijdende overdracht. Hij laat overtuigend zien dat het niet de eerste keer is dat er gevaar dreigt.De wereld houdt zijn adem in. Het nieuwe coronavirus (sars-CoV-2), dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt, heeft zich in korte tijd over alle continenten verspreid. Een wereldwijde pandemie is een feit. Maar dit is niet de eerste keer dat er gevaar dreigt. De epidemieën van sars en de Mexicaanse griep konden nog net in de kiem gesmoord worden. Ziekten als vogelgriep, ebola, hiv, en in ons eigen land q-koorts, hebben één ding gemeen: ze zijn afkomstig van in het wild levende dieren en worden op mensen overgebracht via een proces dat zoönose of spillover wordt genoemd: ‘soortoverschrijdende overdracht’ (in het geval van het huidige coronavirus waarschijnlijk via vleermuizen). Maar bij veel ziekten blijft de bron onvindbaar – en dus onbeheersbaar. In Zoönose neemt David Quammen de lezer mee op een adembenemende speurtocht naar de verwekkers van deze ziekten. Hij doet verslag van avontuurlijke onderzoeken in het veld – vleermuizen vangen in China, gorilla’s op de voet volgen in Congo – met de voornaamste deskundigen op het gebied van infectieziekten. Dit boek is onmisbaar voor wie meer wil snappen over de wetenschappelijke en ecologische achtergronden van de huidige coronacrisis.
Fragment uit Wij hebben corona tot een epidemie gemaakt
We staan nu voor twee levensgevaarlijke uitdagingen, één op de korte en één op de lange termijn. Op de korte termijn moeten we alles doen wat in onze macht ligt - rustig en beheerst, op intelligente wijze en met alle middelen die ons ten dienste staan - om deze uitbraak van COVID-19 de kop in te drukken voordat die zich ontwikkelt tot een verwoestende wereldwijde pandemie. Op de lange termijn dienen we, als het stof eenmaal is neergedaald, niet te vergeten dat het virus dat COVID-19 veroorzaakt niets nieuws was, en ook geen noodlottig toeval. Het maakte - en maakt - deel uit van een patroon van beslissingen die wij mensen nemen. (pagina 501)
Boeken over onze nieuwe omgang met niet-dieren en dingen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen