woensdag 13 oktober 2021

Melanie Joy

Waarom we van honden houden, varkens eten en koe dragen : een introductie in carnisme
Uitgeverij Noordboek 2021, 247 pagina's - € 19,90 
Reeks: Dierenrechtenbibliotheek

Oorspronkelijke titel: Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows (2009)

Wikipedia: Melanie Joy (1966)

Korte beschrijving
Dat wij, hier en nu, varkens eten en geen honden, komt doordat we van jongs af aan de overtuiging bijgebracht krijgen, dat het eten van vlees van bepaalde dieren normaal, natuurlijk en noodzakelijk is. Joy noemt dat carnisme; de term omvat ook zuivel en eieren. Het is de ideologie waarmee we geweld tegen dieren goedpraten. Omdat de meeste mensen echter om dieren geven, moet het systeem steeds nieuwe listen verzinnen om stand te houden tegen met name vegetarisme en veganisme. Joy beschrijft de praktijk in de intensieve veehouderij (en zeevisserij) tot in de gruwelijke details, inclusief nevenschade aan mens en milieu. Wie het systeem eenmaal doorziet, kan voor een ander eet- en leefpatroon kiezen. Het carnisme zit doortrapt in elkaar. Joy vergelijkt het met The Matrix. Joy is van huis uit psychologe en besteedt niet veel aandacht aan economie en politiek, maar onze moeizame relatie tot 'de waarheid' is een actueel probleem. Over dierenrechten in strikte zin gaat het nauwelijks. Maar de bedoeling van deze nieuwe boekenreeks is, de lezers aan het denken te zetten en dat kan Joy goed.

Tekst op website uitgever
Een introductie in carnisme, met een voorwoord door Yuval Noah Harari Het meest gangbare dieet in onze cultuur had tot nu toe geen naam. Dit boek brengt daar verandering in. Het heet ‘carnisme’. Het is de culturele gewoonte om vlees te eten; een gewoonte die velen van ons is aangeleerd en die ideologische trekjes vertoont. In dit spraakmakende en bekroonde boek bespreekt bestsellerauteur Melanie Joy de carnistische ideologie waarmee we geweld tegen dieren goedpraten. Als ideologie blijkt het carnisme zo sterk dat we zelfs de impact van de vee-industrie op het milieu wegwuiven. Een uitdagend boek dat je ideeën over vlees en zuivel voor altijd zal veranderen. ‘Dit boek helpt ons uit ‘de box van het ‘carnisme’ te stappen, zodat we in staat zijn kritisch naar het systeem te kijken en te zien hoe we zelf onderdeel van de oplossing kunnen zijn en kunnen bijdragen aan een duurzamere wereld met meer compassie.’ - Yuval Noah Harari in de inleiding Dr. Melanie Joy studeerde psychologie aan de Universiteit van Harvard; ze is een veelgevraagde spreekster en auteur van vijf boeken, waaronder het bekroonde Beyond Beliefs: A Guide to Improving Relationships and Communication for Vegans, Vegetarians, and Meat Eaters; Powerarchy: Understanding the Psychology of Oppression for Social Transformation; en Getting Relationships Right. Haar werk heeft wereldwijd media-aandacht gekregen en zelf mocht ze meerdere onderscheidingen in ontvangst nemen, waaronder de Ahimsa Award — eerder uitgereikt aan de Dalai Lama en Nelson Mandela — voor haar werk op het gebied van wereldwijde geweldloosheid. Melanie Joy heeft lezingen en trainingen gegeven in meer dan vijftig landen en is daarnaast de oprichtster van de liefdadigheidsorganisatie Beyond Carnism. Meer informatie over haar werk is te vinden op carnism.org

Fragment uit 5 - De mythologie van het eten van dieren
Het eten van dieren is noodzakelijk
De overtuiging dat het eten van dieren noodzakelijk is, is nauw verwant aan het geloof dat het eten van dieren natuurlijk is: als het eten van dieren een biologische noodzaak is, dan is het een noodzaak ten behoeve van het overleven van de (menselijke) soort. Zoals met alle gewelddadige ideologieën, weerspiegelt deze overtuiging de kernparadox van het systeem: doden is nodig voor het algemeen belang; het overleven van de ene groep is afhankelijk van het doden van een andere. De overtuiging dat het eten van dieren noodzakelijk is, geeft het systeem de schijn van onvermijdelijkheid - als we niet in leven kunnen blijven zonder dieren te eten, staat het afschaffen van carnisme gelijk aan zelfmoord. Hoewel we eten dat het mogelijk is om in leven te blijven zonder dieren te eten, functioneert het systeem alsof de mythe van de noodzakelijkheid van het carnisme waar is. Deze mythe weerspiegelt een impliciete veronderstelling die meestal pas aan het licht komt wanneer ze ter discussie wordt gesteld.

Een verwante mythe is dat het eten van dieren noodzakelijk is voor onze gezondheid. Ook deze mythe houdt stand in weerwil van overtuigend bewijs van het tegendeel. Onderzoek wijst er eerder op dat het eten van dieren schadelijk is voor onze gezondheid, aangezien de consumptie van dierlijke producten in verband is gebracht met de ontwikkeling van een aantal in de geïndustrialiseerde wereld veelvoorkomende ziekten. (pagina 131-132)

Artikel: 'Dieren eten is een uiting van geweld' (NRC vrijdag 8 oktober 2021)

Boeken over onze nieuwe omgang met niet-dieren en dingen

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen