zondag 9 juni 2013

Zadie Smith

NW
Prometheus 2012, 358 pagina's - € 19,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: NW (2012)

Wikipedia: Zadie Smith (1975)

Korte beschrijving
In deze nieuwe en complexe roman van Zadie Smith ('Witte tanden', 'Over schoonheid') volgen we vier personages in het verarmde Londense noordwesten (vandaar de titel, onderdeel van de postcode). Twee van hen zijn tegelijk vriendinnen en vijanden, de een een onzekere vrouw temidden van de verschillende culturen die haar omringen, de andere een ambitieuze vrouw die haar naam van Keisha in Natalie verandert om succes te hebben als advocaat, maar die echter geen rust kan vinden en daarom over de straten van Londen dwaalt met haar onduidelijke vriend Nathan. Ten slotte is er Felix, een jonge ritselaar die de dag doorbrengt met verschillende vrijblijvende aangelegenheden, maar die op onaangename wijze met zijn omgeving geconfronteerd wordt. Vier dolende personages in een grote stad die kampt met multiculturaliteit, anonimiteit en criminaliteit, geschreven in een stijl die weloverwogen en gepolijst, maar ook gefragmenteerd en gecompliceerd is. Een ongemakkelijk, soms verontrustend en soms ook ontoegankelijk boek, met echter zeer grote kwaliteiten, uitstekend vertaald.

Fragment uit 37
In bed met een meisje van wie ze hield, jaren geleden, verwikkeld in een discussie over het getal 37. Muziek van Dylan. Het meisje had een theorie dat 37 iets magisch heeft, dat we erdoor worden aangetrokken. Er zijn hele websites aan het verschijnsel gewijd. De denkbeeldige huizen in films, literatuur, schilderkunst en poëzie - bijna altijd nummer 37. Als iemand wordt gevraagd zomaar een getal te noemen: doorgaans 37. Let p 37, zei het meisje, in onze loterijen, onze spelletjesshow, onze dromen en grappen en dat deed Leah, en dat doet ze nog steeds. Remember me to one who lives there. She once was a true love of mine. Nu is dat meisje ook getrouwd.
Rdiley Avenue 37 is gekraakt. Gekraakt? De voordeur is dichtgespijkerd. Een raam ligt aan diggelen. Menselijke geluiden vanachter gescheurde grijze vitrages. Leah schuift vanuit de schaduw van een heg het voortuintje in. Niemand ziet haar. Er gebeurt niets. Ze staat met een voet zwevend boven de grond. Wat zou de doen als ze37 levens had? Ze heeft maar één leven: ze is onderweg naar haar moeder, ze gaan een bank kopen. Als ze hier nog lang blijft staan gluren, komt ze te laat. Achter het raam van de erker aan de voorkant: Mickey, Donald, Bart, een naamloze beer en een olifant met afgesleurde slurf. Pluchen gezichten tegen vuil glas. (pagina 50)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen