woensdag 26 juni 2013

Marcel Heerink

Zolang je robot maar van je houdt : hoe en waarom onze wereld verandert door de onstuitbare opkomst van de robots
Scriptum 2013, 100 pagina's - € 17,50

Website Marcel Heerink (1961)

Korte beschrijving
Dit boek over de opkomst van zelfstandig werkende machines begint met de vraag 'Waar blijven die robots nou?', gevolgd door de verwachtingen die mensen door de jaren heen over de toekomst hadden. Vervolgens wordt de huidige stand van zaken geïnventariseerd, van robots die zelfstandig kunnen lopen, stofzuigen of grasmaaien tot robots waar mensen een emotionele band mee kunnen vormen, of die een bepaalde zorgtaak kunnen overnemen. Centrale vragen die hierbij steeds terugkomen, zijn enerzijds de gevaren van zelfstandig handelende machines (wie is verantwoordelijk?) en anderzijds de sociale gevolgen van het vervangen van mensen door robots. In het laatste hoofdstuk worden die vragen concreet gemaakt door middel van voorbeeldsituaties met de bijbehorende dilemma's. Zowel in de kleurenillustraties als in de tekst wordt veel gebruikgemaakt van filmbeelden, waardoor het verhaal minder toegankelijk is voor wie niet vertrouwd is met het bijbehorende filmgenre. Als geheel geeft het boek een redelijk beeld van de huidige stand van zaken en vragen zonder daarbij tot een duidelijk punt te komen.

Fragment uit 1. Waar blijven die robots nou? Een inleiding
Kijk, zoals bij zovele veranderingen, brengt deze ontwikkeling veel goeds. Maar we zullen ons ook af en toe achter de oren krabben, ons afvragen wat de prijs is die we hiervoor betalen. En het zou heel goed kunnen dat we ons op dat moment realiseren dat we grenzen moeten stellen aan de invloed van robots. Dat we onze kinderen in de gaten moeten houden als ze met hun robotvriendjes spelen, zoals we nu onze kinderen in de gaten moeten houden als ze aan het internetten zijn. Dat we onze ouderen in de gaten moeten houden als ze verzorgd worden door robots. En meer. Dat we onszelf in de gaten moeten houden. Dat we grenzen moeten stellen.
Misschien herkent u dat gevoel: op het moment dat je je realiseert dat je grenzen moet stellen, is het eigenlijk al te laat.
Dus misschien moeten we die grenzen nu al stellen. (pagina 14)

En hoofdstuk 4. Zolang je robot maar van je houdt?
It's exponential now and it will be happening in the coming few years
Het gaat gebeuren, mensen. U vroeg zich af waar die robots bleven, nou, u zult het weten. Alle mogelijkheden van robots stijgen in een tempo dat vergelijkbaar is met de stijging van het aantal MB's van een USB-stick in de afgelopen jaren. Dat betekent niet dat we praten over tien jaar of vijf jaar, maar over drie jaar. Dan domineren robots onze samenleving.
Ach, het ging met computers ook ineens heel snel. En ook met internet. En uiteindelijk met mobiele telefoons. En tablets. Hoeveel tablets zag u drie jaar geleden om u heen? En nu?
Dus waarom niet?
Kortom, zet u schrap. (pagina 81)

Lees ook: Rechten en plichten voor robots : burger ze in nu het nog kan! van Henny van der Pluijm

Artikel: Boude bewering - Het gaat gebeuren, mensen. U vroeg zich af waar die robots bleven, nou, u zult het weten. (juli 2013)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen