zondag 9 juni 2013

Ian McEwan

Solar
De Harmonie 2010, 361 pagina's - € 24,50

Oorspronkelijke titel: Solar (2010)

Wikipedia: Ian McEwan (1948)

Korte beschrijving
Fysicus Michael Beard teert nog steeds op de roem die hij in de jaren zeventig vergaarde als Nobelprijswinnaar. Maar op zijn vakgebied heeft hij sindsdien geen bijdrage meer geleverd en zijn vijfde huwelijk loopt op de klippen vanwege zijn voortdurende buitenechtelijke escapades. Door een samenloop van omstandigheden, waarbij Beard niet heel gewetensvol handelt, lijkt hij echter de man die de oplossing zal bieden voor het klimaatprobleem wanneer hij komt met een theorie over kunstmatige fotosynthese. Maar uiteindelijk krijgt de in alles onmatige Beard zijn trekken thuis. McEwan (1948), de beste hedendaagse Britse auteur, schreef opnieuw een goed gedocumenteerde en spannende roman over een belangrijk maatschappelijk thema. Solar is daarnaast echter (en dat is nieuw bij McEwan) een satire met veel komische scènes, waarin de overmatig consumerende en energie verslindende Beard eigenlijk staat voor de mensheid als geheel: niemand lijkt zich te realiseren dat het ernst is met het broeikaseffect, klimaatconferenties mislukken en ieders gedrag blijft ongewijzigd. Een geweldige roman. Gebonden; normale druk.
Veel aandacht in de Nederlandse pers. In Engeland bekroond met een prijs voor de beste humoristische literaire fictie.

Fragment uit Deel drie. 2009
'Dan het goede nieuws. De VN schatten dat de klimaatverandering nu al meer dan driehonderdduizend mensen per jaar het leven kost. Bangladesh gaat ten onder doordat de oceanen opwarmen en uitdijen en stijgen. In het regenwoud van de Amazone heerst droogte. Er stroomt methaan uit de Siberische permafrost. Onder de ijskap van Groenland is ene meltdown gaande waarover niemand wil praten. Amateurzeilers zijn door de Noordwestelijke Doorvaart gegaan. Twee jaar geleden zijn we veertig procent van het zomerijs van de Noordpool kwijtgeraakt. Nu gaat het oosten van de Zuidpool eraan. De toekomst is er al, Toby.'
'Ja,' zei Hammer. 'Dat zal wel.'
'Je bent niet overtuigd. Het slechtste geval is het volgende. Veronderstel het vrijwel onmogelijke - die duizend hebben ongelijk en die ene heeft gelijk, de gegevens zijn helemaal vertekend, er is geen opwarming. Het is een massale misvatting onder geleerden of een complot. Dan hebben we nog altijd onze vaste reserves. Energiezekerheid, luchtverontreiniging, de oliepiek.' (pagina 276-277)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen