Business Contact 2023, 448 pagina's - € 34,99
Oorspronkelijke titel: Emotional intelligence (1996)
Wikipedia: Daniel Goleman (1946)
Korte beschrijving
Alles wijst erop dat we kinderen het emotionele ABC moeten leren, de fundamentele vaardigheden van het hart. Vandaag de dag is het de neurowetenschap die ervoor pleit om de emoties serieus te nemen. Geestelijke mishandeling, drive-by shootings en posttraumatische stress zijn termen die in de afgelopen jaren zijn doorgedrongen tot het dagelijkse taalgebruik. Het wel of niet slagen in de maatschappij wordt vaak bepaald door de vaardigheden die emotionele intelligentie heten. Zelfbeheersing, geestdrift en doorzettingsvermogen en het vermogen om jezelf te motiveren. Dit boek laat zien dat je deze vaardigheden kinderen kunt bijbrengen. Een gestructureerd en leerzaam boek, met name geschikt voor studenten en leerlingen psychologie, sociologie of pedagogiek. Daniël Goleman is doctor in de psychologie geworden aan de universiteit van Harvard, was chefredacteur van Psychology Today en schrijft nu voor de New York Times over psychologie, gedrag en hersenonderzoek.
Tekst op website uitgever
Hoe we met onszelf en elkaar omgaan is een van de belangrijkste menselijke talenten van deze tijd. Goleman biedt inzicht door middel van ‘emotionele intelligentie’.
Daniel Goleman laat je kennismaken met het voelende deel van ons brein, dat zorgt voor zelfkennis, zelfbeheersing, geestdrift, het vermogen eigen emoties te herkennen en onszelf te motiveren. Emotionele vaardigheden blijken niet alleen belangrijker te zijn dan rationele, ze zijn ook van doorslaggevend belang voor succes in werk en relaties en voor ons lichamelijk welbevinden.
‘Emotionele intelligentie’ werd in veertig talen vertaald; wereldwijd zijn er vijf miljoen exemplaren van verkocht.
Fragment uit Appendix A - Wat is emotie?
Ik wil hier uitleggen wat ik precies bedoel met de term emotie. Psychologen en filosofen kibbelen al meer dan een eeuw over de exacte betekenis van deze term. Het Oxford English Dictionary definieert emotie letterlijk als 'elke opwinding of geestesverstoring, gevoel, passie; elke heftige of opgewonden geestelijke toestand'. Het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal heeft het over '(plotselinge) opwinding'. In mijn opvatting refereert emotie aan een gevoel met de daarbij behorende verscheidenheid aan gedachten, psychologische en biologische gesteldheid, en een reeks actietendensen. Er bestaan honderden soorten emoties, en mengsels, variaties, mutaties en nuances. Er zijn in feite veel meer emotionele subtiliteiten dan we kunnen benoemen.
Onderzoekers zijn het er nog steeds niet over eens welke emoties nu precies primair zijn - het blauw, geel en rood van gevoel, waaruit alle mengsels worden samengesteld. het is zelfs de vraag of zulke primaire emoties wel bestaan. Een aantal theoretici onderscheidt een aantal groepen basisemoties, hoewel niet iedereen het over deze groepen eens is. De belangrijkste groepen en een aantal van hun verwanten zijn:
* Woede: furie, verontwaardiging, wrok, toorn, wrevel, verbolgenheid, ergernis, bitterheid, animositeit, hinder, irritatie, vijandigheid en, misschien in het uiterste geval, pathologische haat en gewelddadigheid
* Verdriet: smart, rouw, vreugdeloosheid, zwaarmoedigheid, melancholie, zelfmedelijden, eenzaamheid, bedroefdheid, wanhoop en, in pathologische gevallen, zware depressie
* Vrees: bezorgdheid, ongerustheid, nervositeit, zorg, ontzetting, wantrouwen, alertheid, angst, zenuwachtigheid, afgrijzen, schrik. Als een psychopathologie: fobie en paniek.
* Vreugde: geluk, plezier, opluchting, tevredenheid, vervoering, verrukking, geamuseerdheid, trots, sensueel genot, extase, voldoening, beloning, euforie, en als uiterste, manie.
* Liefde: acceptatie, vriendelijkheid, vertrouwen, aardigheid, affiniteit, toewijding, adoratie, verliefdheid, agape.
* Verrassing: schok, verbijstering, verbazing, verwondering.
* Walging: verachting, minachting, misprijzen, verafschuwing, aversie, afkeer, weerzin.
* Schaamte: schuldgevoel, verlegenheid, teleurstelling, wroeging, vernedering, spijt, gêne, berouw.
Deze lijst beantwoordt vanzelfsprekend niet elke vraag over het categoriseren van emotie. Hoe zit het bijvoorbeeld met mengvormen als jaloezie, een variant op woede, met elementen van verdriet en vrees? En wat te zeggen van deugden, zoals hoop en geloof, moed en vergevingsgezindheid, zekerheid en gelijkmoedigheid? Of een aantal van de klassieke ondeugden, zoals twijfel, zelfingenomenheid, luiheid, apathie of verveling? Er bestaan geen duidelijke antwoorden; het wetenschappelijk debat rond het classificeren van emoties zet zich voort. (pagina 385-386)
Lees (vooral) ook: Ons feilbare denken van Daniel Kahneman (uit 2011)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen