donderdag 2 november 2023

Michel Serres 2

De parasiet
Boom 2023, 400 pagina's € 29,90

Oorspronkelijke titel: Le parasite (1980)

Wikipedia: Michel Serres (1930-2019)

Korte beschrijving
Een originele en complexe filosofische verhandeling over de parasitaire aard van al het leven op aarde. Leven betekent dat je neemt en er niets of weinig voor teruggeeft, stelt Michel Serres. Dat geldt voor microscopisch kleine wezens, maar ook voor dieren, kinderen, landbouwers, politici en filosofen. Kenmerkend voor dit parasitaire leven is ondankbaarheid of het uitblijven van compensatie, maar door zijn afzijdige positie kan de parasiet ook zaken in beweging zetten, veranderen en vernieuwen. Het boek zelf is eveneens parasitair; het wordt gevoed door de verhalen van fabelvertellers, ideeën van filosofen als Leibniz en Rousseau en de Bijbel. In zeer intelligente, talige en beeldende stijl geschreven. Met annotaties en een voorwoord van René ten Bos. Met enkele schema’s. Enkel geschikt voor geoefende lezers.  Michel Serres (1930-2019) was een beroemde Franse filosoof en wetenschapshistoricus. Hij schreef vele boeken. Zijn werk wordt in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen.  'De parasiet' werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1980.

Tekst op website uitgever
In hoogst originele, literaire stijl beschrijft filosoof Michel Serres waarom wij allemaal parasieten zijn

In De parasiet laat de Franse filosoof Michel Serres zien dat het leven door en door parasitair is. Leven betekent dat je neemt en er niets of weinig voor teruggeeft. Dat geldt voor kleine microscopische wezens, maar ook voor dieren, kinderen, belastingadviseurs, landbouwers, filosofen, politici en managers. Kenmerkend voor het parasitaire leven is ondankbaarheid of het uitblijven van compensatie. Toch blijft Serres niet hangen in moraliseringen. Door zijn afzijdige positie kan de parasiet zaken in beweging zetten, veranderen en vernieuwen. Zonder parasieten zouden we leven in een vermoeiend paradijs waar nooit iets gebeurt.

De tekst van Serres is zelf ook parasitair. Hij teert op de verhalen van grote fabelvertellers als Aesopus en La Fontaine, op de ideeën van filosofen als Leibniz en Rousseau, en op de Bijbel. Dit komt ook naar voren in de literaire en lyrische stijl waarmee deze parasietenmaaltijd wordt opgedist.

De Parasiet is vertaald door René ten Bos, die samen met Arjen Kleinherenbrink de inleiding verzorgde.

‘De mens is de universele parasiet, omdat hij als gast leeft op kosten van de aarde, de planten en de dieren.’ - – René ten Bos

Michel Serres (1930-2019) was lid van de Académie française en hoogleraar aan Stanford University en gold in Frankrijk als een van de grootste geleerden op het terrein van de filosofie en wetenschapsgeschiedenis. Hij publiceerde tientallen boeken over uiteenlopende onderwerpen. In Nederlandse vertaling verschenen eerder Muziek (2012) en De wereld onder de duim (2014).

Fragment uit

Lees ook: De wereld onder de duim : lofzang op de internetgeneratie! (uit 2014)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen