woensdag 3 oktober 2012

Dirk Draulans

Samen voor ons eigen : sociale gedrag van de prehistorie tot de Facebookgeneratie
De Bezige bij 2012, 318 pagina's - € 19,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Wikipedia: Dirk Draulans (1956)

Dirk Draulans was een van de gasten op de missie Beagle: in het kielzog van Darwin (VPRO-tv 2010-2011)

Korte beschrijving
De auteur is onder andere wetenschapper en bioloog. In dit boek toont hij aan de hand van verwijzingen naar bestaande theorieën dat de mens zich door de tijd heen goed heeft aangepast aan de veranderende omgevingen. Door gebruik te maken van voorbeelden uit de natuur (met name het dierenrijk) wordt de lezer wegwijs gemaakt in de noodzaak om samen te werken en wordt onder meer uitgelegd dat het sociale gedrag van mannen en vrouwen grotendeels historisch geprogrammeerd is. Hij noemt bijvoorbeeld de poetsvis die niet wordt opgegeten door grotere roofvissen omdat deze vis hun huid gezond houdt om duidelijk te maken dat een groep samenwerkende individuen beschikt over collectieve intelligentie. De auteur wil als boodschap doorgeven dat de mens zeer succesvol is en dat daarvan de oorzaak is dat we feitelijk ultrasociaal zijn. Dit boek geeft een mooie kijk op het sociale gedrag van mensen en toont verrassende inzichten in deze complexe materie. Met literatuurverwijzingen in eindnoten. Ruime bladspiegel. Geschikt voor een breed publiek.

Fragment uit de Inleiding
Wij zijn de slimste diersoort die de aarde ooit heeft voortgebracht, maar de paradox is dat hoe meer we over onszelf leren, hoe minder we ervan begrijpen. Sommige mensen zien echter in een flits de grote lijn en slagen er daarenboven in die in één zin te vatten. Zelden zal een slogan zo perfect de essentie van een wetenschappelijke discipline beschreven hebben als SAMEN VOOR ONS EIGEN. De Nederlanders F. Jacobse en Tedje van Es van de in 1979 opgerichte politieke Tegenpartij, alias de gepatenteerde grappenmakers Kees van Kooten en Wim de Bie, trokken er de aandacht van hun publiek mee, en later ook van die van de Nederlandse kiezer, want het was de bedoeling dat ze zouden deelnemen aan nationale verkiezingen. ()
SAMEN VOOR ONS EIGEN is de gedroomde samenvatting van de boodschap die de sociobiologie brengt, in haar toepassing op de mens. (pagina 8)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen