dinsdag 1 december 2020

Stefan Vermeulen

De slag om HEMA : hoe een nationaal icoon werd uitgekleed
Prometheus 2020, 320 pagina's - € 22,99

Website Stefan Vermeulen (1983)

Korte beschrijving
Groot was de euforie in 2018 toen miljardair Marcel Boekhoorn eigenaar werd van warenhuisketen Hema en daarmee een einde kwam aan een periode waarin het bedrijf door de Britse durfinvesteerder Lion Capital was leeggezogen. Dit vormde het happy-end van het boek dat Stefan Vermeulen destijds uitbracht over de geschiedenis van Hema, met de nadruk op de turbulente jaren van na de eeuwwisseling. Het bleek al snel valse hoop, want de schuldenlast die de Britten hadden achtergelaten bleef zwaar op het concern drukken en bracht het in de gevarenzone toen door de coronacrisis de omzet sterk daalde. Najaar 2020 greep de familie Van Eerd, bekend van supermarktketen Jumbo, haar kans en nam Hema over. Of het door de Nederlanders zo geliefde winkelbedrijf hiermee gered is valt nog te bezien, want niemand zal nogmaals te vroeg willen juichen. In ieder geval was het voor Vermeulen reden om een actuele versie van zijn boek te laten verschijnen waarin ook de gebeurtenissen van de afgelopen drie jaar zijn beschreven. De geplette tompoes op de cover staat symbool voor de zwaargehavende Hema. Ingewikkelde financiële transacties vormen wederom geen hindernis voor de auteur om een spannend boek te schrijven over dit iconische winkelbedrijf.

Tekst op website uitgever
De HEMA is al bijna honderd jaar ons nationale warenhuis. Rookworsten en tompoezen, kinderkleding en handdoeken, lippenstift en beha’s – lekker degelijk, voor een lage prijs. Een iconische winkelketen, geliefd door miljoenen klanten.
Maar in 2020 trok ‘onze’ HEMA om andere redenen de aandacht. Het bedrijf werd keihard geraakt door corona, aan de top ontspon zich een bloederig gevecht om de macht. Eigenaar Marcel Boekhoorn werd aan de kant gezet, schuldeisers namen het roer over. De familie achter supermarktketen Jumbo gaat er nu met de buit vandoor, zo lijkt het.
De toekomst van de winkelketen staat op het spel. En dat is niet voor het eerst. Vorige eigenaren kleedden de ooit zo machtige HEMA financieel uit, de schuldenlast is nog altijd gevaarlijk groot. Heeft die geliefde HEMA nog wel toekomst?
In De slag om HEMA onthult Stefan Vermeulen het drama dat zich de afgelopen tijd achter de schermen heeft afgespeeld. Van de roemrijke historie tot de overname door het Britse Lion Capital in 2007, van de ‘redding’ door zakenman Marcel Boekhoorn tot de coup van de schuldeisers – hoe kon het met HEMA zo gruwelijk misgaan?

Stefan Vermeulen (1983) is onderzoeksjournalist. Eerder verscheen van zijn hand Heineken na Freddy, dat in 2017 genomineerd werd voor de Brusseprijs.

Korte beschrijving

Fragment uit 22. Het consortium
Nu HEMA weer te koop staat, is er eigenlijk één ideale koper: Jumbo. Het van oorsprong Brabantse supermarktconcern, waarvan het hoofdkantoor in Veghel staat, barst van het geld. De twee bedrijven werken al nauw samen: begin 2020 nam Jumbo een reeks HEMA-filialen over, in de Jumbo-supermarkten worden sinds kort ook spullen van HEMA verkocht. DE aandelen van Jumbo zijn bovendien volledig in handen van de familie Van Eerd: oprichter Karel en diens kinderen Frits, Colette en Monique. Een betrokken familiebedrijf dus, met een focus op de lange termijn: Jumbo zou HEMA nooit opnieuw laten verzuipen in de rentelasten. Bij het aangaan van de samenwerking, eerder in het jaar, liet topman Frits van Eerd zich ontvallen dat hij 'diep in zijn hart' het liefst HEMA helemaal had overgenomen.
  Helaas heeft Jumbo nu geen interesse in een overname. 'Er is geen sprake van dat we eigenaar worden', zegt Jumbo's financieel bestuurder Ton van Veen negen dagen na de coup door de schuldeisers in De Telegraaf. De Jumbo-top volgt de situatie bij HEMA alleen met belangstelling, zegt hij: 'Het is een mooi bedrijf met een enorme historie en dan is het jammer om te zien dat het bedrijf door de jaren heen een speelbal is geworden van financiële partijen. [...] Maar nogmaals, wij hebben als Jumbo niet de ambitie om HEMA over te nemen en eigenaar te worden.' (pagina 294)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen