woensdag 29 augustus 2012

Inside job

Inside job
Documentaire op dvd van Charles Ferguson (2010) (104 minuten)

Waarom een dvd?
De afgelopen jaren zijn er verschillende boeken geschreven waarin gepoogd wordt uit te leggen hoe de financiële (banken)crisis heeft kunnen ontstaan. In deze documentaire heeft de regisseur veel hooggeplaatste heren (en enkele dames) bereid gevonden voor de camera kond te doen van hun kijk op het ontstaan van deze crisis. Veel deelnemers komen er voor de camera achter dat ze beter niet voor die camera plaats hadden kunnen nemen. De veelgeprezen film geeft een ontluisterend beeld van de mores van bankiers, politici, toezichthouders en anderen die nauw betrokken zijn bij de 'geld-industrie'.

Wikipedia: Charles Ferguson (1955)

Korte beschrijving
Regisseur Charles Ferguson doet in deze documentaire verslag van de financiële crisis die in 2008 in Amerika begon. Hij start zijn speurtocht naar de oorzaken in IJsland waar in 2000 de regering een dereguleringsbeleid doorvoerde. Hij interviewt vele hoofdrolspelers van de crisis, van topeconomen, politici tot topmannen van grote banken. Ferguson stoort zich enorm aan de zelfverrijking in de banksector en wijst glashard de schuldigen aan. Pauline Kleijer (Volkskrant, 5-5-'11): 'Inside Job is een indrukwekkende film, en niet alleen vanwege de overtuiging waarmee Ferguson zijn boodschap brengt. Het is vooral knap hoe hij erin slaagt de complexe materie rondom deregulering, roofleningen, derivaten, bonussen en andere financiële instrumenten die een rol speelden in de crisis duidelijk uit te leggen. In een heldere, eenvoudige stijl met vooral heel veel interviews zet de documentaire de oorzaken van de kredietcrisis uiteen.' De dvd bevat als bonus commentaar van de regisseur en producer, een 'making of' en verwijderde scenes. De film ontving verschillende prijzen waaronder een Oscar voor Beste lange documentaire.

Zomergast Adriaan van Dis
Adriaan van Dis liet als Zomergast op zondagavond 26 augustus aan het eind van de avond deze documentaire als keuzefilm zien. En kon nog steeds niet begrijpen hoe corrupt en verdorven het systeem was (en is?).

Klik hier voor een (lang) artikel over deze documentaire (Who's in control? oktober 2011)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen