woensdag 29 augustus 2012

Rutger Bregman

Met de kennis van toen : actuele problemen in het licht van de geschiedenis
De Bezige bij 2012, 256 pagina's - € 18,50

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Wikipedia Rutger Bregman (1988)

Korte beschrijving
Ruim veertig korte stukjes van de historicus Rutger Bregman (geboren in 1988), waarvan er veertien eerder verschenen in onder meer nrc-next en Het Parool. Bregman bindt de strijd aan met politici, columnisten en anderen die het verleden steeds voor hun karretje willen spannen. Bovendien kan men van het verleden wel degelijk iets leren. Hij gaat op zoek naar de echte eyeopeners die het verleden biedt. De stukjes gaan meestal over actuele onderwerpen, die de schrijver in het juiste historische perspectief wil plaatsen. Dit zijn onderwerpen zoals het populisme, het poldermodel, de VOC-mentaliteit en nog vele andere problemen waarmee de huidige Nederlander te maken heeft. De actualiteit overheerst toch wel enigszins. De soms ironische stukjes zijn af en toe gewaagd en zullen gevestigde historici soms de wenkbrauwen doen fronsen. Bovendien ontkomt ook Bregman, ondanks al zijn pretenties, niet aan het feit dat het gebruik van het verleden altijd enigszins selectief en subjectief is. Ongetwijfeld zal men nog veel van de jonge, soms frustrerende, maar veel belovende historicus horen. Het niet al te moeilijk leesbare boek is bestemd voor allen die zich boven de waan van de dag willen verheffen en actuele vraagstukken in een historisch perspectief willen plaatsen.

Fragment uit de Proloog
Het gaat altijd om een relatief kleine groep van xenofoben. Voorheen fatsoenlijke politici laten zich gijzelen door 16 procent van het electoraat, de halvegaren die überhaupt niet te overtuigen zijn met redelijke argumenten. Het is onbegrijpelijk dat voorheen beschaafde politici van VVD-, CDA-, maar inmiddels ook PvdA-huize blijven vissen in de troebele vijver van het rechtse ressentiment. Juist het eigen onvermogen om een krachtig alternatief te bieden nekt de traditionele regeringspartijen. Als het behagen van kiezers een doel op zich wordt, dan zal dat op termijn ons land onbestuurbaar maken. (pagina 12)

Het is alsof het postmodernisme, die schimmel van relativisme die al decennia over ons denken woekert, al onze verhalen heeft vernietigd. We kunnen weer gewoon weer over politiek praten op onze verjaardagspartijtjes zonder dat we daarmee een handgemeen riskeren. ()

De politici van vandaag zijn de kinderen van de moderne universiteit: een grijze ideeënfabriek waarin de middelmaat regeert. Neem de filosofie, eens de koningin der wetenschappen, nu volledig gemarginaliseerd als technische haarkloverij. Kijk naar de historici, ooit de vaders des vaderlands, tegenwoordig een stelletje vakidioten die het al in hun ribbroek doen bij het idee van een camera. ()
Het populariseren van inhoud en het vertellen van verhalen dát is de politieke en intellectuele missie van de toekomst. Dit boek is er een bescheiden bijdrage van.  Het wordt tijd dat de geschiedschrijvers weer hun oude, maatschappelijke functie oppakken. Een goede historicus is een soort van dominee: hij handelt niet alleen in triviale feitjes, maar is ook een zedenmeester en inspirator. () Als politici geen verhalen meer willen vertellen dan moeten de historici het maar doen. (pagina 13-14)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen