donderdag 16 augustus 2012

John Paul Flintoff


De wereld veranderen : hoe doe je dat

De Arbeiderspers 2012, 176 pagina's - € 14,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: How to change the world (2012)

De website van John Paul Flintoff (1977) én the School of Life

Korte beschrijving
Natuurlijk zou u direct 'ja' antwoorden als u werd gevraagd of u de wereld zou willen veranderen. Maar de problemen zijn zo talrijk en groot: armoede, oorlog, klimaatverandering ... Veel mensen schrikken daarvan al snel terug en denken: 'wat kan ik daar nou in m'n eentje aan doen?' Toch zijn we allemaal verantwoordelijk voor hoe de dingen  eraan toe gaan en hoeven we ons niet neer te leggen bij de status quo, zegt journalist John Paul Flintoff in dit 'zelfhulpboek' uit de serie The School of Life van het gelijknamige instituut van filosoof Alain de Botton. Flintoff herinnert zijn lezer eraan dat veel belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis een resultaat zijn van vele kleine handelingen en dat de kleinste daad anderen kan inspireren.
Dat gezegd hebbende, neemt Flintoff zijn lezer aan de hand om te ontdekken wat deze kan doen en welke strategie daarvoor het meest geschikt is. Met behulp van inspirerende voorbeelden van grote en minder grote positieve veranderingen - en de lijst van 198 manieren om geweldloze actie te voeren van Gene Sharp - overtuigt Flintoff ons ervan dat we nú al het verschil kunnen maken; niet pas als we meer tijd of geld hebben, als politici wetten hebben aangepast of als anderen er klaar voor zijn.

Fragment uit hoofdstuk 1 - Overwin het defaitisme
Hoe kan ik, een eenling in een wereld van miljarden, hopen iets te kunnen veranderen? Er zijn vele redenen waarom dit soort defaitistische vragen zich zo makkelijk aan ons opdringt. Het komt door de manier waarop we zijn opgevoed, doordat we ons leven lang dingen verwerken die ons frustreren of uit ons humeur brengen, en door pijnlijke herinneringen om Iets Te Doen.
Maar het feit blijft dat we allemaal voortdurend verschil maken. Het echte probleem is dat als we zaken alleen maar onbewust beïnvloeden, we waarschijnlijk niet het effect teweegbrengen dat we graag zouden willen.
Sommige mensen vinden het misschien moeilijk te geloven dat ze voortdurend een verschil maken. (pagina 17)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen