vrijdag 3 augustus 2012

Rolf Dobelli


De kunst van het heldere denken : 52 denkfouten die je beter aan anderen kunt overlaten

De Bezige bij 2012, 200 pagina's - € 18,90

Oorspronkelijke titel: Die Kunst des klaren Denkens : 52 Denkfehler, die Sie besser anderen überlassen (2011)

Wikipedia: Rolf Dobelli (1966) en de website van de auteur

Korte beschrijving

Helder denken is moeilijker dan men zou denken. Ons brein zet ons regelmatig op het verkeerde spoor. En al zijn die systematische missers wellicht in een eerder stadium van de evolutie ooit nuttig geweest, het blijven missers. De Oostenrijkse schrijver, manager en uitgever Rolf Dobelli heeft 52 van die denkfouten op een rij gezet. Over tunnelvisie en autoriteitsgeloof, over toeval, framing, halo-effecten en dergelijke. De 52 korte stukjes zijn eerder als column verschenen in de Frankfurter Allgemeine Zeitung en in de Zwitserse SonntagsZeitung. Helder, vlot geschreven, overtuigend, nuttig en bovenal: uitermate leesbaar. Met een uitvoerige literatuurlijst, gerangschikt naar de afzonderlijke missers.

Why you should stay away from news
In 2011 publiceerde Dobelli een manifest dat in Nederland door de redactie van NRC Next werd ontdekt en gepubliceerd. Op de website van BasisBibliotheek Maasland werd dit als volgt naar voren gehaald. Achteraf (al) een soort knipoog naar de Lezers van Stavast-'actie'.

Rolf Dobelli
Rolf Dobelli
Deze Zwitserse schrijver houdt
een blog bij. Een redacteur van NRC Next ontdekte daarop een (lange) tekst over het belang van nieuws en het lezen van (echte) boeken. Een tekst die de redactie van deze krant dermate aansprak dat ze besloten dit volledige artikel af te drukken in de krant van donderdag 1 september 2011. Een lange tekst (met 5.659 woorden), die prachtig vormgegeven een plek vond op de pagina's 4 t/m 13. Aangevuld met een voorwoord van hoofdredacteur Rob Wijnberg (pagina 3) en een illustratie (op de voorpagina). Ongetwijfeld zal deze editie ooit bekroond worden door mensen die de 'mooiste' krantenpagina's beoordelen.

Het artikel werd gebracht onder de kop Weg met het nieuws. Met als ondertitel: Lees liever een goed boek. Zoals het pleidooi van Rolf Dobelli voor een gezonder nieuwsdieet. De oorspronkelijke titel is Why you should stay away from news.

Een interessant verhaal. Waarin een omstreden visie wordt gepresenteerd. Maar wel een visie die aansluit bij de hierboven genoemde personen en visies . Centraal punt is dat mensen het idee los moeten laten dat ze in control kunnen zijn. Moeten zijn. Zouden moeten zijn.

Rolf Dobelli bepleit dat men minder tijd verspilt aan het tot zich nemen van losse nieuwsfeitjes. Die de hele dag op je afkomen via krant, tv, radio, twitter, Facebook, internet, email enzovoorts. Die immer doorgaande stroom leidt er niet alleen toe dat je geen tijd meer overhoudt voor 'serieuzer' spul (zeg: boeken) maar leidt ook niet tot meer inzicht in hoe de wereld in elkaar zit. Eerder minder. Nieuwsfeitjes vertellen zelden waarom iets is gebeurd. Alleen dat er iets is gebeurd (een ramp, een moord, een beursdaling). Die oneindige rij 'snoepjes' (zoals hij het noemt) werken verslavend, maar hebben als vervelend bij-effect dat je boeken waarin (soms) wél verklaard wordt hoe een deel van de complexe wereld in elkaar zit ongelezen blijven. Je komt er domweg niet aan toe.

Zoals hij het beschrijft is het dwangmatig volgen van nieuws een soort verslaving. En daarvan is het moeilijk afkicken.

Ruim een jaar later is Rolf Dobelli columnist van NRC Next.

Artikel: Rolf Dobelli - De kunst in het leven is om twee of drie echte samenhangen uit de zee van ruis te vissen. (juni 2013)

Terug naar Overzicht alle titels

1 opmerking:

  1. Dobelli schrijft interessante opstellen; desalniettemin is enig voorbehoud op zijn plaats. Toen in 2013 zijn boek met veel succes in de Duitse markt werd gezet om vervolgens de USA te veroveren wezen Duitstalige auteurs op de passages die Dobelli letterlijk had overgenomen en dat zijn bundel een geslaagd uittrekselboek was. Interessante lectuur voor managers die op hun instinct of intuïtie, Peirce noemt het abductie vetrouwen, maar niettemin een vorm van oppervlakkigheid die niet tot meer verdieping leidt maar tot verheviging van irrationaliteit. Omdat aan de basisvoorwaarde van aandacht en concentratie niet wordt voldaan. De vorm van het boek weerspreekt dat.

    BeantwoordenVerwijderen

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen