maandag 27 augustus 2012

Thomas Friedman & Michael Mandelbaum

Wat is er mis met Amerika? : hoe een supermacht achterop raakte en hoe zij terug kan komen
Nieuw Amsterdam 2011, 400 pagina's - € 27,95

Oorspronkelijke titel: That used to be us : how America fell behind in the world it invented and how we can come back (2011)

Wikipedia: Thomas L. Friedman (1953), Michael Mandelbaum en de website van Friedman

Korte beschrijving
Hoe kan Amerika het hoofd bieden aan vier grote toekomstproblemen: de globalisering, de IT-revolutie, het financieringstekort en het broeikasaffect? Schrijver/journalist Thomas Friedman (Pulitzerprize-winnaar) en hoogleraar buitenlandse politiek Michael Mandelbaum zetten in een uitvoerig exposé hun visie uiteen. Zij achten beide politieke partijen (Republikeinen en Democraten) onvoldoende toegerust en te zeer gestold in polarisatie om oplossingen te bedenken om Amerika's plaats in de wereld van morgen veilig te stellen, met name tegenover China (dat de auteurs nogal bewonderen). Met voorbeelden uit onder meer het bedrijfsleven, het onderwijs en de gezondheidszorg, veelal in reportagevorm, staven zij hun overtuiging dat koersverandering dringend nodig is. Ook komen zij met praktijkvoorbeelden van slimme innovatie en creatieve investeringen. Crux is verbetering van het onderwijspeil. Ze hopen dat een toekomstige derde presidentskandidaat, als constructieve shock, beide oude partijen kan sturen naar een toekomstgericht program. Een boek dat tot nadenken stemt en wellicht invloedrijk wordt.

Fragment uit Deel 1 De diagnose, hoofdstuk 1 Als u iets ziet, zeg het ons
Dus delen we de in sommige kringen zeer populaire opvatting dat Groot-Brittannië heerste over de negentiende eeuw en Amerika over de twintigste en dat China zonder twijfel heer en meester zal zijn over de eenentwintigste, en dat je om daarachter te komen alleen maar van Tianjin of Shanghai naar Washington hoeft te vliegen en daar de metro moet pakken?
Nee, die opvatting delen we niet. En we hebben dit boek geschreven om uit te leggen waarom gene enkele Amerikaan, jong noch oud, zich bij die gedachte moet neerleggen. We zijn optimistisch, maar ook teleurgesteld. We zijn teleurgestelde optimisten. (pagina 19)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen