Bijna evenveel mannen als vrouwen (15 om 17; dus zijn er nog acht plaatsen!) hebben zich aangemeld voor het project Lezers van Stavast, bedacht door Hans van Duijnhoven van de Osse bibliotheek.
"Ik was er aangenaam door verrast. Normaal kom je in de bibliotheek één man tegen op de drie mensen." Het ontwikkelingsniveau van de tot dusverre aangemelde Lezers van Stavast is behoorlijk hoog: hbo, vwo-onderwijs. De leeftijd: tussen de 30 en de 72.
Hij is in zijn nopjes met het aantal aanmeldingen. "Ik ben zo blij. Alle collega's verklaarden me voor gek, toen ik het project bedacht. Ik ben wel benieuwd of iedereen de eindstreep haalt."
Meedoen kost 40 euro, daarvoor krijgt elke Lezer van Stavast één boek om te houden, gratis entree bij alle bijbehorende lezingen in de Groene Engel en nog enkele verrassinkjes. Elke maand is er bovendien een vrijblijvende bijeenkomst in de bibliotheek, zodat lezers elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. Van Duijnhoven bedacht drie onderwerpen waarbinnen de non-fictie moet vallen om opgenomen te worden op de leeslijst.
"Op de eerste plaats de vraag hoe de mens in elkaar zit. Want we doen eigenlijk maar wat, zoals wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond. Het tweede onderwerp zijn alle crises. Deze tijd is een kantelmoment, die crises zijn er niet toevallig. Ten derde: welke samenleving willen we straks? Er zijn heel veel boeken van visionairs die daar een opvatting over hebben. De ontwikkelingen versnellen zich, we zullen moeten leren leven met genetica, robotica en nanotechnologie."
Hij werp interessante vragen op: kan het zijn dat over 30 jaar niemand meer werkt? Zouden we in staat zijn hersenen te koppelen, zodat twee mensen samen kunnen denken? Het worden overigens geen 40 enge weken met Van Duijnhoven. "De rode draad is feitelijk de vraag hoe je gelukkig kunt worden."
Het logo, ook bij dit verhaal, is van 'De man van Stavast', een beeld van Antony Gormley dat overal op de wereld staat. "Het is een man die ergens voor staat. Zo ben ik op de Lezer van Stavast gekomen. En die Lezer van Stavast stond op een opengeslagen boek. Dat ontwerp heb ik afgekeurd. Eén boek lezen is gevaarlijk, daarom is het een stapel geworden."
Zijn idee is mede geïnspireerd op de MBA-eed die vorig jaar in de Verenigde Staten ontstond: afgestudeerd studenten doen de belofte in hun carrière niet alleen achter geld en status aan te zitten, maar op verantwoorde, ethische wijze hun bijdrage aan de maatschappij te leveren. "Dat is de vraag die iedereen, elk bedrijf, elke krant, elke bibliotheek zich moet stellen: wat wil je bijdragen aan de samenleving?"
Brabants Dagblad pakt in ieder geval flink uit met Lezers van Stavast. Veertig weken lang praten we met een steeds andere lezer over een specifiek door hem/haar gelezen boek. Donderdagavond is in de bibliotheek de start van Lezers van Stavast.
Opmerking
De MBAoath ontstond al in 2009, kort nadat de financiële crisis was ontstaan.
Homepage Artikelen uit het Brabants Dagblad
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderen