Ten Have 2011, 326 pagina's - - € 69,95
Oorspronkelijke titel: Some we love, some we hate, some we eat : why it's so hard to think straight about animals (2010)
Korte biografie: Hal Herzog (19?)
Korte beschrijving
Waar de ene persoon baat heeft bij dolfijnentherapie, laat de ander zijn gevechtshaan in de ring aan zijn einde komen. Mensen zijn vleeseters en vegetariërs, vertroetelen hun huiskat en verminken een laboratoriummuis, maar bedoelen het allemaal meestal goed. De auteur (hoogleraar psychologie) laat in zijn boek resultaten zien van Amerikaanse onderzoeken uit de antropozoölogie, een nieuw onderzoeksterrein waarin interactie tussen de mens en andere dieren wordt bestudeerd. In tien hoofdstukken wordt aan de hand van gedegen onderzoeken, interviews en persoonlijke ervaringen van de auteur, duidelijk dat omgang met dieren een zeer complex en vaak persoonsafhankelijk iets is, dat zowel genetische als aangeleerde aspecten heeft. Het boek geeft een goede, nuchtere en onpartijdige kijk op deze paradox van diermishandeling en dierenrespect. Boeiend en zeer eerlijk geschreven, in toegankelijke eenvoudige taal. Geen illustraties. Een verrijking voor iedere lezer die zich ooit afgevraagd heeft waarom hij een mug doodslaat, maar de hond aait. Met aantekeningen en literatuurlijst.
Tekst op website uitgever
Waarom houden we wel van dode kip op ons bord, maar vinden we een hanengevecht wreed? Waarom worden de meeste vegetariërs op een gegeven moment toch weer vleeseters? En waarom stuit het ons tegen de borst om jonge katjes aan boa constrictors te voeren? De auteur ontrafelt onze tegenstrijdige en vaak onnavolgbare relaties met dieren. Hij baseert zich hiervoor op eigen baanbrekend onderzoek naar het gedrag van dierenactivisten, wetenschappers die dierproeven doen, studenten diergeneeskunde en liefhebbers van hanengevechten. Maar hij licht zijn inzichten ook toe aan de hand van anekdotes over zijn kat Tilly en zijn hond Tsali, en zijn eigen morele ambivalentie in dierenkwesties. Een boek met de juiste balans tussen wetenschappelijke inzichten en aanstekelijke verhalen. Aansprekend voor zowel vegetariërs en dierenactivisten als vleeseters en vertegenwoordigers van de bio-industrie. Hal Herzog is een van 's werelds belangrijkste experts op het gebied van de relaties tussen mens en dier. Hij is hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van West Carolina. 'Herzog schrijft op een lichtvoetige manier over belangrijke zaken. Een boek vol inzichten, compassie en humor' - Kirkus Reviews
Fragment uit (de) Inleiding
Veel onderwerpen in dit boek zijn controversieel. Zo zijn onderzoekers het niet een sof een hond zich schuldig voelt wanneer hij op het kleedje in de voorkamer heeft gepoept; of kinderen die dieren mishandelen uitgroeien tot gewelddadige volwassenen; of het eten van vlees een rol speelde bij de evolutie van de mens. Over thema's die met dieren te maken hebben kunnen de emoties bij mensen hoog oplopen. Moet bijvoorbeeld het bezit van pitbulls worden verboden? Rechtvaardigt het streven naar een middel tegen kanker de dood van miljoenen muizen? Sommige van deze discussies leiden tot grote verdeeldheid, waarbij voor- en tegenstanders de thematiek benaderen met een hartstocht die veel weg heeft van geloofsijver. (Om die reden zijn de namen van sommige mensen die ik heb ondervraagd gewijzigd.)
Ik heb geprobeerd deze kwesties zo objectief mogelijk te benaderen. Vanzelfsprekend betekent dit dat goedbedoelende en intelligente mensen aan beide zijden van bepaalde controverses het met me oneens zullen zijn. Daar is niets mis mee. Met het oog hierop heb ik aan het eind van het boek een uitgebreide lijst met verwijzingen naar onderzoek en door mij aanbevolen literatuur opgenomen. Als je je verder mocht willen verdiepen in het onderzoek naar de effecten van huisdieren op de menselijke gezondheid of in de psychologie van het dierenrechtenactivisme, verwijs ik naar een aantal relevante onderzoeken. Het is niet mijn bedoeling je mening over hoe we met dieren behoren om te gaan te veranderen, maar om je aan te moedigen grondiger na te denken over de psychologie en de morele implicaties van een aantal van de belangrijkste verhoudingen in ons leven: onze relaties met niet-menselijke wezens. (pagina 18-19)
Boeken over onze nieuwe omgang met niet-dieren en dingen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen