Ten Have 2022, 382 pagina's - € 22,99
Oorspronkelijke titel: What we want (2022)
Website Charlotte Fox Weber (19?)
Korte beschrijving
Een boek over verlangens en psychologie. Het boek behandelt twaalf belangrijke psychologische levensbehoeften, zoals liefde, controle en veiligheid. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt beschreven hoe de eigen verlangens en die van anderen werken en hoe je ze leert kennen en accepteren. Het doel is informatief, maar de schrijver deelt ook persoonlijke ervaringen. Helder en toegankelijk geschreven. Charlotte Fox Weber is hoofd psychotherapie bij The School of Life Londen. ‘Wat wij willen’ is haar eerste boek.
Tekst op website uitgever
Langverwacht boek van School of Life-therapeut geeft inzicht in onze diepste verlangens
‘Charlotte Fox Weber is een van de belangrijkste mensen van The School of Life’ – Alain de Botton
Vaak krijgen we niet wat we willen. Nog vaker weten we niet eens wat we willen. Dit boek is een verkenning van de 12 belangrijkste psychologische behoeften, zoals liefde, controle en veiligheid, die we allemaal delen.
‘Wat wij willen’ moedigt ons aan om onze verlangens en die van anderen te leren kennen en te accepteren. Het boek helpt ons te ontdekken wat we voor onszelf en voor elkaar verbergen. Zodat we eindelijk op weg kunnen naar wat we écht willen in dit eenmalige, kostbare leven.
Fragment uit hoofdstuk 6. Vrijheid
Bij vrijheid schuilt een deel van het probleem in ons eigen innerlijk wantrouwen. De manieren waarop we naar vrijheid en veiligheid streven en dat weerstaan zijn verrassend. We kunnen onszelf laten geloven dat we doen wat we zelf leuk vinden, terwijl we psychologisch gebonden zijn aan autoriteitsstemmen die we hebben geïnternaliseerd. Misschien wil een deel van ons wel onafhankelijkheid, maat we vallen ook terug op de vertrouwdheid van dat ons wordt gezegd wat we moeten doen, en we twijfelen aan onszelf.
Erich Fromm, de humanistische psycholoog, benoemt deze spanning: 'Is er naast een aangeboren verlangen naar vrijheid misschien ook niet een instinctief verlangen naar onderwerping? Als dat er niet is, hoe verklaren we dan de aantrekkingskracht die de onderwerping aan een leider nu voor zoveel mensen heeft? Is er bij onderwerping altijd sprake van een openlijke leider of is er ook onderwerping aan geïnternaliseerde autoriteiten (zoals verantwoordelijkheid of geweten), aan innerlijke dwang of aan anonieme autoriteiten zoals de publieke opinie?'
Ook al leven we in de zogenaamde vrije wereld, waarin we kunnen doen wat we willen en onze eigen keuzes kunnen maken, toch voelen we ons zelden volledig vrij en dat komt vaak doordat de stemmen in ons hoofd ons veroordelen. Neurowetenschapper Christof Koch verwoordt het zo: ' Vrijheid is altijd een kwestie van gradatie, niet van een absoluut goed dat we al dan niet bezitten.'
Bewustwording van emotionele vrijheid wijst ons op kansen. Er is bijna altijd een bepaalde mate van innerlijke vrijheid. Het probleem is dat we niet hebben geleerd hoe we vrijheid in doses kunnen nastreven, en de betekenis en definitie van 'vrijheid' is verwarrend. De dichteres Adrienne Rich verwoordt het zo: 'In het vocabulaire dat is gekaapt uit de liberale politiek is geen woord ooit zo opgeklopt als vrijheid.'
Als we onze vrijheid te gemakkelijk opgeven en opofferen, kunnen we daar op een later moment spijt van krijgen en gaan flippen. We kunnen merken dat we ons gedragen als kuddedieren, slaapwandelend en als makke schapen meegaand op het werk of in relaties, en dan raken we misschien in paniek en lopen we weg zonder te beseffen dat dit is wat we zelf doen. Stiekem geld uitgeven, affaires, drinken en drugs gebruiken, je te buiten gaan aan ongezonde gewoontes, zelfs de drang om onophoudelijk op onze telefoons te kijken: het kan er allemaal op wijzen dat we ernaar verlangen te vluchten van waar we op dit moment zijn. Een alert bewustzijn van vrijheid in al haar vormen kan ons helpen prioriteit te geven aan bescheiden doseringen.
Wat jij vrijheid vindt komt misschien overeen met wat andere mensen vrijheid noemen. Denk na over de verschillende verschijningvormen van vrijheid en blijf jezelf afvragen wel soort vrijheid je wilt. De vrijheid die we willen op ons twintigste is niet per se dezelfde vrijheid die op ons zestigste nog beschikbaar is (hoewel we er wel over kunnen fantaseren). Update je kansen op vrijheid en werk ze bij. Pas de voorwaarden van je verplichtingen aan om ruimte te malen. Wees ook flexibel en creatief in het verwerven van vrijheid. Op andere momenten is de vrijheid van het leven duizelingwekkend. Zoek je grenzen. (pagina 165-167)
Terug naar Overzicht alle titels
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen