woensdag 3 augustus 2022

Jacob F. Field

Een kleine wereldgeschiedenis in 50 dieren
Spectrum 2022, 294 pagina's € 17,-99

Oorspronkelijke titel: A short history of the world in 50 animals (2021)

Wikipedia: Jacob F. Field (1983)

Korte beschrijving
In deze wereldgeschiedenis toont auteur Jacob F. Field de invloed van het dierenrijk op onze evolutie, economie, gezondheid, cultuur, religie en samenleving aan de hand van en bonte verzameling bekende en minder bekende diersoorten van elk continent. Of het nu gaat om kolossale viervoeters of een piepklein insect: allemaal hadden ze een belangrijk aandeel in de geschiedenis van de wereld én de mens. Prettig en toegankelijk geschreven. Het boek zal geïnteresseerde lezers aanspreken. Met illustraties. Jacob F. Field (1983) is een Britse historicus. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Tekst op website uitgever
Ontdek de meest indrukwekkende gebeurtenissen uit onze wereldgeschiedenis – van prehistorie tot nu – verteld aan de hand van 50 dieren uit alle uithoeken van het dierenrijk. In dit boek biedt historicus Jacob Field een fascinerende nieuwe kijk op de geschiedenis van onze planeet: van de dinosauriërs tot het eerste gekloonde zoogdier Dolly het schaap.

Field neemt je mee op een historische excursie langs een bonte verzameling bekende en minder bekende diersoorten van elk continent. Wist je bijvoorbeeld dat Rome ooit werd gered door een stel ganzen? En dat de kop thee van een mythische Chinese keizerin leidde tot de definitieve doorbraak van de zijderups? In deze wereldgeschiedenis toont Field de invloed van het dierenrijk op onze evolutie, economie, gezondheid, cultuur, religie en samenleving. En of het nu gaat om kolossale viervoeters of een piepklein insect: allemaal hadden ze een belangrijk aandeel in de geschiedenis van de wereld én de mens.

Jacob F. Field is historicus en auteur van verscheidene boeken waarin hij de wereldgeschiedenis vanuit een bijzonder perspectief bekijkt. Daarnaast werkte hij als onderzoeker aan Cambridge University en werd in 2019 uitgeroepen tot Fellow of the Royal Historical Society in het Verenigd Koninkrijk.


Fragment uit 3. Legendes, religie en symboliek
Vossen

De Vulpes, ook wel 'echte vossen' genoemd, zijn een onderfamilie van de hondachtigen. Ze zijn kleiner dan hun neven de wolven en de jakhalzen en hebben een plattere schedel en een zwarte, driehoekige tekening boven hun ogen. Het puntje van hun staart is anders gekleurd dan bij de rest van hun lijf. Er zijn twaalf soorten vossen en ze leven op elk continent behalve Antarctica. Ze variëren van de poolvos, die bij temperaturen van min 50 graden Celsius kan leven, tot de fennek-  of woestijnvos, die in de droge woestijnen van Noord-Afrika thuishoort en oren heeft van wel 15 centimeter lang, die lichaamswarmte afvoeren. De grootste en meest voorkomende van de Vulpes is de rode vos, die op het hele noordelijk halfrond voorkomt en ook in Australië, waar hij rond 1830 werd geïntroduceerd en een invasieve soort werd. De vos kan zich aan veel verschillende leefgebieden aanpassen en zijn slimheid heeft hem tot een symbool van dierlijke sluwheid gemaakt.

Een van de grote bedriegers in de Europese volksverhalen is Reinaert de Vos, hoofdpersoon van een serie fabels die in de twaalfde eeuw voor het eerst in Frankrijk, Duitsland en de Lage Landen verschenen. Hij kan bedrieglijk zijn en alleen aan zichzelf denken, en vaak andere antropomorfe dieren voor zijn karretje spannen, vooral zijn oom en tegenpool Isengrijn de wolf, maar de verhalen over Reinaert laten ook zien hoe slimheid het kan winnen van brute kracht.

Reinaert mag dan een bedrieger zijn, de vossen in de Oost-Aziatische mythologie vertonen vooral kracht. In 333 v.C., kwam in de antieke Chinese literatuur voor het eerst de huli jing (vossengeest) voor. Het is een rode vos die wel negen staarten kan krijgen, doordat er elke eeuw een bij komt, waarmee ook zijn krachten steeds toenemen en hij zelfs onsterfelijk wordt. De huli jing kan voortekenen geven en het kan ook een goed teken zijn als je er een ziet. Yu de Grote was de semi-mythisch stichter van China's eerste dynastie, de Xia. Hij werd koning nadat hij groot aanzien had verworden door de overstromingen van de Gele Rivier te bedwingen. Wanneer de huli jing ouder wordt krijgt hij het vermogen om een menselijke gedaante aan te nemen en vaak doet hij zich dan voor als een mooie vrouw. Hij kan mensen zowel goed als kwaad doen: aan de ene kant kan hij ziektes genezen, aan de andere kant kan hij bezit van iemand nemen en dan allerlei narigheden aanrichten. Volgens de overlevering had zo'n vossengeest bezitgenomen van Daji (ca. 1076-1046 v.C.), de favoriete metgezel van Di Xin (gest. 1046 v.C.), de laatste koning van de Sjang-dynastie, die van ca. 1600-1046 v.C. over China regeerde. (pagina 138-140)

Artikel over andere boeken met in de titel 'een kleine geschiedenis': Een kleine geschiedenis van … (september 2018)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen