woensdag 17 augustus 2022

Roel Verheul en Liesbet Nijssens

Homo plasticus : de wetenschap van ons aanpassingsvermogen
Ten Have 2022, 383 pagina's € 29,99

Info over Roel Verheul (1970) en Liesbet Nijssens (19?)

Korte beschrijving
Een informatief boek over het menselijk aanpassingsvermogen. Inzichten uit de evolutieleer, genetica en psychologie tonen aan dat wij geboren aanpassers zijn, die steeds veranderen als onze omgeving verandert. De auteur laat zien dat dit de grootste kracht van de mens is: zijn ongeëvenaarde vermogen tot aanpassing en verandering. Informatief, onderhoudend en helder geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Roel Verheul is psycholoog en was bijzonder hoogleraar persoonlijkheidsstoornissen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich met name op de veranderlijkheid van persoonlijkheid, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving..

Tekst op website uitgever
In dit grote, meeslepende boek ontkracht Roel Verheul de mythe dat de mens onveranderlijk is. De mens kenmerkt zich juist door zijn ongeëvenaarde vermogen tot aanpassing en verandering.

‘Daar kan ik niets aan doen’ of ‘Zo ben ik nu eenmaal’ zijn veelvoorkomende uitspraken over ons aanpassingsvermogen. Het is makkelijk om te geloven in onveranderlijkheid. Ook door experts worden we steeds weer gewezen op onze statische natuur, aanleg en persoonlijkheid. Maar klopt dit beeld wel?

In Homo Plasticus laat Roel Verheul zien hoe de meest recente wetenschap deze mythe van de onveranderlijke mens onderuithaalt. Inzichten uit de evolutieleer, genetica en psychologie tonen aan dat wij geboren aanpassers zijn, die steeds veranderen als onze omgeving verandert. Hoe dit werkt lees je in dit fascinerende boek, dat laat zien wat de grootste kracht van de mens is: zijn ongeëvenaarde vermogen tot aanpassing en verandering.

'Er zijn maar weinig dingen in het leven waar we zo ambivalent over zijn als verandering. Maar zeker is wel: zou de mens zich ten volle bewust zijn van zijn grootste kracht, dan zou de oplossing van veel problemen dichterbij komen.'

Fragment uit

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen