woensdag 17 augustus 2022

Max Nieuwdorp


Wij zijn onze hormonen

De Bezige bij 2022, 352 pagina's  € 22,99

Korte bio van Max Nieuwdorp (1977)

Korte beschrijving
Een informatief en onderhoudend boek over de functie en invloed van hormonen op het menselijk lichaam. Hormonen spelen een grote rol bij veel alledaagse zaken. Zo regelen ze de ontwikkeling in de puberteit, zorgen ze voor een succesvolle zwangerschap en zijn ze leidend bij het verouderingsproces. De afgelopen zeventig is de wetenschappelijke kennis over de functie van hormonen sterk toegenomen, maar er is ook veel dat we nog niét weten. In dit boek beschrijft onderzoeker Max Nieuwendorp, geïnspireerd door het dagelijkse contact met zijn patiënten, de macht van hormonen op alle vlakken en in alle levensfasen. ‘Wij zijn onze hormonen’ is wel onderbouwd en toegankelijk geschreven, met ruimte voor anekdotes uit de professionele praktijk van de auteur. Voor een brede tot geoefende lezersgroep met verregaande interesse in het onderwerp. Max Nieuwdorp (1977) is internist-endocrinoloog, hoogleraar en afdelingshoofd bij het Amsterdam UMC. Tevens werkte hij als visiting scientist aan de University of California San Diego.

Tekst op website uitgever
Waarom reageren we zo heftig op een spannende situatie? Hoe komt het dat mannen en vrouwen als ze ouder worden meer op elkaar gaan lijken? En waarom hebben oudere mensen meer behoefte aan zout eten?

Onze hormonen spelen bij veel alledaagse zaken een grote rol – vanaf het moment dat we verwekt worden tot de seconde dat we onze laatste adem uitblazen. Zo regelen ze onze ontwikkeling in de puberteit, zorgen ze voor een succesvolle zwangerschap en zijn ze leidend bij het verouderingsproces. De wetenschappelijke kennis over de manier waarop hormonen hun functie in ons lichaam uitoefenen, is in de afgelopen zeventig jaar enorm toegenomen. Tegelijkertijd zijn veel inzichten onderbelicht gebleven, zoals de grote invloed van onze darmbacteriën op onze hormoonhuishouding, de ontwikkelingen die het vrouwelijk lichaam doormaakt tijdens de overgang en de afname van mannelijke hormonen tijdens de andropauze.

In dit fascinerende boek, waartoe Max Nieuwdorp werd geïnspireerd door het dagelijkse contact met zijn patiënten, wordt de macht van onze hormonen op alle vlakken en in alle levensfasen toegankelijk en uitgebreid beschreven.

Fragment uit (het) Voorwoord
Toen ik bijna twintig jaar als arts in het vak zat – getriggerd door vragen die mijn patiënten mij door de jaren heen gesteld hebben en waar ik niet altijd antwoord op had – vatte ik het plan op om dit boek te schrijven. Niet alleen om het fascinerende endocriene systeem wat meer toegankelijk te maken voor wie er ook maar in geïnteresseerd is, maar ook om de macht van hormonen in perspectief te plaatsen.

De titel Wij zijn onze hormonen verwijst naar het feit dat hormonen de dirigent van ons lichaam zijn. En natuurlijk is het een knipoog naar het fantastische boek dat mijn collega Dick Swaab schreef. Waar ons brein belangrijk is bij alle beslissingen die we nemen en de keuzes die we maken, zijn hormonen op hun beurt van invloed op hoe het brein functioneert.

(Zo herinner ik mij een patiënte die door een te snel werkende schildklier seksueel volledig ontremd raakte en bij iedere mannelijke patiënt in bed kroop. Pas toen haar schildklier chirurgisch verwijderd was, werd ze langzaam weer de oude.) Hormonale disbalans kan onze persoonlijkheid en ons dagelijks functioneren danig overhoopgooien.

Dit boek is in de ochtend- en avonduren geschreven, omdat mijn werkdagen volledig in beslag worden genomen door de zorg voor patiënten, door onderzoek en management, en er privé ook de nodige tijd te verdelen is: een gezin met jonge kinderen en een vrouw die fulltime werkt als verloskundige.

Desondanks bleek het schrijven een fantastische bron van energie te zijn – energie die hard nodig was tijdens de covid19-epidemie bijvoorbeeld, waarbij ik op ziekenzalen mensen heb behandeld, maar ook heb zien overlijden. 

Wij zijn onze hormonen is een mix van geschiedenis en geneeskunde in de breedste zin van het woord. Ik heb geen medisch handboek willen schrijven, maar wel geprobeerd om af te rekenen met  pseudowetenschappelijke claims over het gebruik van hormonen als antwoord op veelgehoorde klachten.

Ik wil beslist niet beweren dat we slaaf zijn van onze hormonen (of ons brein). Er is altijd een  wisselwerking tussen omgeving, lichaam en geest. Hormonen kunnen wellicht je vermogen om beslissingen te nemen vertroebelen, maar ze kunnen je niet ontslaan van je eigen verantwoordelijkheid  voor je daden.

Door deze schrijftocht ben ik ons schitterende endocrinologisch systeem alleen maar meer gaan  respecteren. Wij moeten er als artsen niet te veel mee rommelen, maar vooral ook niet achteroverleunen. Ook zouden we moeten blijven streven naar een diepgaander begrip van deze fascinerende  lichaamsstoffen en altijd op zoek gaan naar betere behandelingen. Want, zoals de beroemde therapeut  Salvador Minuchin al zo mooi zei: ‘Zekerheid is de vijand van verandering.’ (pagina 10-12)

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen