woensdag 17 augustus 2022

Martha Nussbaum 7

Gerechtigheid voor dieren : onze collectieve verantwoordelijkheid
Querido 2022, 464 pagina's  € 32,50

Lenen als E-book via bibliotheek.nl 

Oorspronkelijke titel: Justice for animals : our collective responsibility (2022)

Wikipedia: Martha Nussbaum (1947)

Korte beschrijving
Een pleidooi voor een herbezinning op de relatie tussen mens en dier.Van dolfijnen tot kraaien, van olifanten tot octopussen, Nussbaum beziet de levens van dieren met verwondering en compassie, en geeft antwoord op de vraag hoe wij een klimaat kunnen scheppen waarin de mens het dier als een evenwaardig wezen beschouwt, niet als een handelsobject of een gebruiksvoorwerp. Het boek scherpt ons denken over dieren en hun recht op een goed bestaan. Het is een pleidooi voor verandering, waarin Nussbaum ook laat zien hoe politiek en wetgeving onze ethische verantwoordelijkheid ten opzichte van dieren kunnen waarmaken. Intelligent en aanjagend geschreven. Met name geschikt voor een geoefend lezerspubliek. Martha C. Nussbaum (New York, 1947) is een wereldberoemde schrijver, academisch docent, classicus en filosoof. Ze schreef meer dan dertig boeken. Haar werk werd in meerdere landen uitgegeven en won verschillende literaire prijzen.

Tekst op website uitgever
Overal zijn dieren in gevaar. Of het nu gaat over de gruwelijke mishandeling in de vleesindustrie, de jacht, de vernietiging van de natuurlijke omgeving of de verwaarlozing van huisdieren: de positie van dieren vraagt dringend om een wereldwijd ethisch reveil, om een bewustzijnsverandering van internationale proporties. In dit boek presenteert Martha C. Nussbaum een fundamenteel nieuwe benadering van dierenrechten, -ethiek en -wetgeving.

Van dolfijnen tot kraaien, van olifanten tot octopussen, Nussbaum beziet de levens van dieren met verwondering, ontzag en compassie, en geeft antwoord op de vraag hoe wij een klimaat kunnen scheppen waarin de mens het dier als een evenwaardig wezen beschouwt, niet als een handelsobject of een gebruiksvoorwerp. Gerechtigheid voor dieren scherpt ons denken over dieren en hun recht op een goed bestaan. Het is een vurig pleidooi voor verandering, waarin Nussbaum ook laat zien hoe politiek en wetgeving onze ethische verantwoordelijkheid ten opzichte van dieren kunnen waarmaken: de mensheid heeft de collectieve plicht dierenleed te onderkennen en op te lossen.

Voor tal van haar boeken, waaronder Het koninkrijk van de angst, De breekbaarheid van het goede, Grensgebieden van het recht en De kosmopolitische traditie oogstte Nussbaum lof en bewondering. Zij behoort tot de invloedrijkste hedendaagse denkers over ethiek en recht. Gerechtigheid voor dieren is een nieuw hoogtepunt in haar omvangrijke en belangrijke oeuvre.

Fragment uit (de) Conclusie
'Dieren zitten wereldwijd in de problemen. Onze wereld wordt overal overheerst door mensen; op het land, in de zeeën en in de lucht. Geen enkel niet-menselijk dier ontsnapt aan de menselijke overheersing. Veelal brengt die overheersing dieren onrechtmatig letsel toe: door de barbaarse wreedheden van de bio-industrie, door stroperij en jacht, door de vernietiging van habitats, door vervuiling van lucht en zeeën of door verwaarlozing van de gezelschapsdieren waarvan mensen zeggen te houden.'
  Dat is het punt waarop ik dit boek ben begonnen, en dat is ook het punt waarop we ons vandaag de dag bevinden. Dit boek heeft op zich niets veranderd aan de verschrikkelijke situatie van de dieren, een situatie waarvoor wij allemaal collectief verantwoordelijkheid dragen, maar ik hoop dat de tussenliggende hoofdstukken hebben bijgedragen tot het opwekken of versterken van de drie emoties die ik in mijn eerste hoofdstukken besprak: ontzag en verwondering ten aanzien van de complexiteit en diversiteit van dierenlevens; medeleven met wat die levens maar al te vaak overkomt in onze door mensen overheerste wereld; en een productieve, op de toekomst gerichte verontwaardiging ('overgangswoede', om mijn terminologie te gebruiken) die zich richt op het rechtzetten van de situatie.
  Dit boek gaat echter niet alleen over het opwekken van die emoties en het aansporen tot productieve actie. Het is echter ook een filosofisch-theoretische verhandeling, bedoeld om een visie te beschrijven die deze inspanningen kan aansturen en om aan te tonen dat deze beter is dan andere theorieën die momenteel in gebruik zijn. De strijd om het lot van dieren te verbeteren en misstanden recht te zetten heeft vele elementen nodig: moedig activisme; toegewijd en vindingrijk juridisch handwerk; organisaties die zich inzetten voor dierenwelzijn en de geëngageerde leden daarvan. Alle lezers van dit boek kunnen hun eigen rol vinden in deze inspanning, afhankelijk van hun situatie en capaciteiten. Zelfs binnen de filosofie leveren veel verschillende projecten waardevolle bijdragen: inzichten in de aard van de geest, in waarneming en gewaarwording, in de structuur van emoties; deze en andere projecten leveren onmiskenbare bijdragen aan het begrijpen van dierenlevens. (pagina 404-405)

Boeken over onze nieuwe omgang met niet-dieren en dingen

Lees ook van Martha Nussbaum: Niet voor de winst : waarom de democratie de geestes- wetenschappen nodig heeft (2011),  Mogelijkheden scheppen : een nieuwe benadering van de menselijke ontwikkeling (2012), Politieke emoties : waarom een rechtvaardige samenleving niet zonder liefde kan (2014), Woede en vergeving : wrok, ruimhartigheid, gerechtigheid (2016),Het koninkrijk van angst : een filosofische blik op angst als politieke emotie en de crisis van onze tijd (2018) en De kosmopolitische traditie : een nobel maar onvolkomen ideaal (uit 2022).

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen