woensdag 17 augustus 2022

Robert Waldinger en Marc Schulz


Het goede leven : lessen van het langstlopende wetenschappelijke onderzoek naar geluk

Ten Have 2023, 395 pagina's  € 20,99

Oorspronkelijke titel: The Good Life : Lessons from the World's Longest Study on Happiness (2023)

Wikipedia: Robert Waldinger (1951) en Marc Schulz (19?) en website.

Korte beschrijving
Een boek over de wetenschap achter een lang en gelukkig leven. Het bevat de onderzoeksresultaten van de Harvard Study of Adult Development, het langstlopende onderzoek ter wereld over de vraag waarom sommige mensen langer leven dan anderen. Auteurs Waldinger en Schulz laten zien wat goed leven is en leren ons hoe we ons geluk kunnen bevorderen. Het geheim zit hem in het geluk dat wij vinden in onze sociale relaties. Geluk staat niet gelijk aan succes of geld, maar is voor iedereen toegankelijk. Informatief en begrijpelijk geschreven. Met zwart-witillustraties. Robert Waldinger (1951) is een Amerikaanse psychiater, psychoanalyticus en zen-priester.

Tekst op website uitgever
‘Het goede leven’ van Robert Schulz en Marc Waldinger bevat de onderzoeksresultaten van de Harvard Study of Adult Development, het langstlopende onderzoek ter wereld over de vraag waarom sommige mensen langer leven dan anderen. Het resultaat is een herkenbaar, praktisch toepasbaar en prettig leesbaar boek. Waldinger en Schulz laten zien wat goed leven is en leren ons hoe we ons geluk kunnen bevorderen. Het geheim zit hem in het geluk dat wij vinden in onze sociale relaties. Geluk staat niet gelijk aan succes of hoeveel geld wij hebben, maar is voor iedereen toegankelijk.

Robert Waldinger en Marc Schulz zijn beiden hoogleraar psychiatrie aan Harvard University. Samen geven zij leiding aan de Harvard Study of Adult Development, de langstlopende studie ooit naar menselijk geluk (looptijd 80 jaar).

Fragment uit 1. Wat is een goed leven?
We worden de hele dag gebombardeerd met boodschappen over wat ons gelukkig zal maken, over wat we in ons leven zouden moeten willen, over wie het 'goed' doet in het leven. Via commercials krijgen we te horen dat het eten van deze yoghurt ons gezond zal maken, het kopen van die smartphone ons blij zal maken, en dat het gebruik van die ene speciale gezichtscrème zal zorgen dat we er altijd jong uit zullen zien.
  Andere boodschappen zijn minder expliciet en zitten verweven in het leven van alledag. Als een vriend van ons een nieuwe auto koopt, vragen we ons wellicht af of we zelf ook een nieuwe auto moeten kopen en of dat ons leven beter zou maken. Als we door verschillende sociale media scrollen en alleen maar foto's zien van fantastische feestje en zandstranden, vragen we ons misschien wel af of we zelf naar genoeg feestjes gaan en of we wel vaak genoeg naar het strand gaan. In ongedwongen vriendschappen, op ons werk, en vooral op sociale media laten we vaak geïdealiseerde versies van onszelf zien. We laten onze mooiste lach zien, en het verschil tussen wat we van elkaar zien en hoe we over onszelf denken geeft ons het gevoel dat er iets in ons leven ontbreekt. We vergelijken altijd onze eigen binnenkant met de buitenkant van anderen
  In de loop van de tijd ontwikkelen we het subtiele maar moeilijk van ons af te schudden gevoel dat ons leven hier en nu plaatsvindt, en dat de dingen die we nodig hebben om een goed leven te kunnen leiden ergens anders te vinden zijn, of in de toekomst liggen. Altijd net buiten bereik.
  Als je door deze bril naar het leven kijkt, is het maar al te gemakkelijk om te denken dat het goede leven niet echt bestaat, of dat het alleen maar voor andere mensen is weggelegd. Ons eigen leven komt immers zelden overeen met het beeld dat we in ons hoofd hebben gecreëerd van hoe een goed leven eruit zou moeten zien. Ons eigen leven is altijd te rommelig, te ingewikkeld, om goed te zijn.
  We verklappen het maar vast: het goede leven is een ingewikkeld leven. En dat geldt voor iedereen.
  Het goede leven is vreugdevol... en een flinke uitdaging. Vol liefde, maar ook pijn. En het is nooit zo dat het gewoon gebeurt; in plaats daarvan ontvouwt het goede leven zich, in de loop van de tijd. het is een proces. Het bestaat uit onrust, kalmte, lichtheid, lasten, worstelingen, successen, tegenslagen, sprongen voorwaarts en veel vallen en opstaan. En natuurlijk eindigt het goede leven altijd in de dood.
  Een niet al te vrolijk verkooppraatje, dat beseffen we.
  Maar laten we er geen doekjes om winden. het leven is niet gemakkelijk, zelfs niet als het goed is. Je kunt het leven eenvoudigweg niet perfect maken, en als dat wel zou kunnen, dan zou het leven niet goed zijn.
  Waarom niet? Omdat een rijk leven - een goed leven - juist voortkomt uit de dingen die het zo moeilijk maken.
  Dit boek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, vooral op de Harvard Study of Adult Development, een bijzondere wetenschappelijke onderneming die in 1938 is begonnen, en die tegen alle verwachtingen in nog steeds volop aan de gang is. Bob is de vierde persoon die de studie leidt, en Marc is zijn rechterhand. (pagina 12-13)

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen