maandag 12 augustus 2013

Hans Achterhuis

De utopie van de vrije markt
Lemniscaat 2010, 319 pagina's - € 19,95

Wikipedia: Hans Achterhuis (1942)

Korte beschrijving
De schrijver, een gewaardeerd filosoof en theoloog, betoogt in dit boek dat het marktmechanisme niet een spontaan verschijnsel is, maar een door neoklassieke of neoliberale economen nagejaagde droom of utopie. Hij beschrijft de invloed van de Amerikaanse filosofe Ayn Rand op deze ontwikkeling en vergelijkt dit met de opvattingen van denkers als More, Locke, Smith, maar ook Marx. Het boek is een mooie mix van feitelijke ontwikkelingen en het denken daarover. Een interessante filosofische benadering van de huidige financiële en economische crisis. Maar zeker niet een van de gemakkelijkste boeken over dit onderwerp; eigenlijk alleen voor een academisch publiek. Daarmee actueel en tegelijkertijd toch tijdloos. Voorzien van een uitgebreide bibliografie en een register.

Fragment uit 10. Het belang van de geschiedenis
De homo economicus lijkt mij op zich moreel niet beter of slechter dan de vele andere menselijke variaties die hem in de geschiedenis vooraf zijn gegaan. Dat ik tegen Becker eraan vasthoud dat we hier met een recent menstype te maken hebben dat sterk verschilt van de vele mensbeelden die we uit het Algemeen Menselijk Patroon kennen, wil nog niet zeggen dat ik het bestaan van zoiets als de menselijke natuur ontken. De mens is zeker niet eindeloos plooibaar, maar vanuit zijn bestaande, op grond van de evolutie tot stand gekomen natuur kan hij wel degelijk in heel veel verschillende richtingen maatschappelijk worden gekneed.
  Goed en kwaad krijgen in deze verschillende culturele gestalten andere uitdrukkingsvormen, maar als ik het even met de christelijke traditie mag zeggen:  de 'zeven hoofdzonden' komen steeds met verschillende nadruk terug.
  Dat hebzucht en afgunst in de moderne tijd er vooral uit springen, heeft alles te maken met het gegeven dat de markt en andere op het voorbeeld van de markt gestoelde instituties deze twee hoofdzonden openlijk stimuleren. (pagina 113)

Terug naar Overzicht alle titels

1 opmerking:

 1. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures.

  Maybe you could space it out better?

  My web blog; Lifestyle Liberation Blueprint

  BeantwoordenVerwijderen

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen