maandag 5 augustus 2013

Michiel Bicker Caarten

Het gaat geweldig : 100 feiten die u een andere kijk op de wereld geven
Bert Bakker 2013, 205 pagina's - € 15,--

Wikipedia: Michiel Bicker Caarten (1956)

Korte beschrijving
Dit boek draagt de positieve boodschap uit, dat problemen als armoede, overbevolking, honger, oorlog, energiecrisis etc. steeds beter opgelost kunnen worden. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer democratieën, er worden minder oorlogen gevoerd dan voorheen en we zijn beter in staat om de landbouw te verbeteren. Het boek is de moeite waard door de wat ongebruikelijke invalshoek, omdat de meeste journalisten (dit is een journalistiek boek) inzoomen op wat er allemaal fout gaat. De grafieken en tabellen zijn in kleine lettertjes uitgevoerd, het boek oogt op het eerste gezicht wat rommelig en schreeuwerig, maar de auteur weet zijn positieve boodschap goed te brengen. Pleidooi voor gezond verstand en nuchterheid, het maken van de juiste keuzes op grond van de vooruitgang die de evolutie tot nu toe heeft mogelijk gemaakt. 'De goeden winnen iets vaker dan de slechten.' Met enkele eindnoten en een verantwoording van de bronnen.

Fragment uit Verantwoording en bronnen
Sommige journalisten gaan met hun blocnote de straat op, anderen gaan de bibliotheek in. Dit boek valt in de tweede categorie.
Ik heb rondgeneusd in de bibliotheek om te kijken of de stelling houdbaar is: 'Het gaat geweldig'. Dit is dus niet een wetenschappelijk boek, in de zin dat het nieuwe kennis oplevert; het is een journalistiek boek, in de zin dat het een verzameling en ordening is van reeds bestaand materiaal, onder een hopelijk logisch en nuttig verbindend thema.
De bronnen zijn meestal al aangegeven in de voetnoten, maar voor de volledigheid hier nog wat meer achtergrond.
Het zal duidelijk zijn dat hoofdstuk 3, over de afname van oorlog, zwaar leunt op het werk van Steven Pinker. ()
Matt Ridley is een fenomeen. Hij deinst nergens voor terug, hij gaat op reis in de meest exotische takken van wetenschap en komt terug met verrassende feiten en statistieken. Hij is een ongereconstrueerde klimaat- en eigenlijk 'alles-scepticus'.  Zijn boek The Rational Optimist kwam helaas net uit toen ik was begonnen met dit werkje. Het is in alle opzichten superieur.

Terug naar Overzicht alle titelsGeen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen