zaterdag 30 maart 2024

Carel van Schaik & Kai Michel

Levenslessen van de oermens : hoe wij vervreemd raakten van onszelf
Balans 2024, 376 pagina's € 27,99

Wikipedia: Carel van Schaik (1953) en Kai Michel (1967)

Korte beschrijving
Een maatschappijkritische beschouwing over de sociale en psychologische evolutie van de mens. Het boek verklaart dat veel hedendaagse crises en persoonlijke problemen voortkomen uit de vervreemding van de mens in een hyperindividuele maatschappij. De auteurs beschrijven hoe recent wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de snel veranderende wereld steeds verder uit de pas gaat lopen met onze evolutionaire blauwdruk. Aan de hand van evolutionaire inzichten wordt uitgelegd dat de mens niet gemaakt is om om te gaan met extreme individualiteit, voortdurende prikkels en het leven achter schermen. De auteurs pleiten voor een menselijker wereld, met meer ruimte voor rust en fysieke interactie. Analytisch en bevlogen geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Carel van Schaik (1953) is een Nederlandse gedragswetenschapper en evolutiebioloog. Hij schreef meerdere boeken. Kai Michel (1967) is een Duitse historicus. Samen met Van Schaik schreef hij onder meer ‘De waarheid over Eva', een bekroonde analyse van de sociale ongelijkheid tussen de seksen.

Tekst op website uitgever
Elke dag wordt het nieuws gedomineerd door crises, oorlogen en rampen. Het aantal mensen dat lijdt aan depressies en angststoornissen is nog nooit zo hoog geweest. Heel lang heeft de kerk ons  voorgehouden dat alle onheil wordt veroorzaakt door de zondigheid van de mens. In onze huidige, individuele maatschappij bestaat een hele industrie van psychologen en coaches die ons allerhande behandelingen voorschrijven, van psychotherapie tot time management, van mindfulness tot weerbaarheidstraining.

De resultaten van die therapieën zijn vaak matig. De oorzaak van alle ellende ligt dan ook niet in onszelf, maar in de omstandigheden waarin wij leven. Terwijl we sociale wezens zijn, leven we in een hyperindividuele samenleving. We zijn verantwoordelijk voor ons eigen geluk, voor ons eigen succes. De prikkels volgen elkaar in steeds hoger tempo op.

We staan altijd aan. Maar in plaats van continu contact via schermen, hebben we rust nodig en relaties met mensen van vlees en bloed. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat de razendsnel veranderende wereld steeds verder uit de pas gaat lopen met onze evolutionaire make-up. Als we willen weten wat er fout gaat in ons leven, dan moeten we de diepte in van ons verleden en vandaaruit verder kijken. Lessen van de oermens is een even overtuigend als hartstochtelijk pleidooi voor een menselijker wereld.

Fragment uit


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen