maandag 25 maart 2024

Jenny Slatman

Nieuwe lichamelijkheid
Noordboek 2023, 215 pagina's € 22,90

Website Jenny Slatman (19?)

Korte beschrijving
Een empirisch-filosofisch onderzoek naar hoe sociale ongelijkheid voort kan komen uit (voor)oordelen over het menselijk lichaam. Zwarte lichamen worden regelmatig gehinderd in een witte wereld; vrouwenlichamen worden afgeremd in een misogyne wereld; dikke lichamen passen niet in een wereld afgesteld op het gemiddelde lichaam. Deze voorbeelden laten zien dat lichamen nooit op zichzelf staan: ze functioneren in relatie tot andere lichamen en tot de omgeving. Toch is de opvatting nog gangbaar dat lichamelijke problemen op te lossen zijn door te focussen op tekortkomingen van het individu. Jenny Slatman legt uit dat deze aanpak onvoldoende werkt. Ze stelt dat er meer aandacht nodig is voor de materiële relaties waarin lichamen staan, en pleit daarmee voor een nieuwe kijk op lichamelijkheid. Intelligent en met diepgang geschreven. Uitsluitend geschikt voor een geoefende lezersgroep. Met enkele zwart-witfoto’s en -illustraties. Jenny Slatman is hoogleraar Medical & Health Humanities aan Tilburg University. Ze schreef enkele boeken en vertaalde werk van filosoof Merleau-Ponty.

Tekst op website uitgever
Zwarte lichamen worden regelmatig gehinderd in een witte wereld; vrouwenlichamen worden afgeschermd en afgeremd in een misogyne wereld; dikke lichamen passen niet in een wereld die is afgesteld op het gemiddelde lichaam; berolstoelde lichamen kunnen niet met de trap, en depressieve lichamen worden inert omdat de wereld hen niet meer uitnodigt. De voorbeelden laten zien dat lichamen nooit op zichzelf staan. Ze functioneren altijd in relatie tot andere lichamen en tot de omgeving. Toch is de opvatting nog gangbaar dat je lichamelijke problemen kunt oplossen door te focussen op tekortkomingen in het lichaam, in het denken of in het gedrag van individuen. Filosoof Jenny Slatman legt uit dat deze aanpak onvoldoende werkt. Er is meer aandacht nodig voor de materiële relaties waarin lichamen staan. Ze pleit daarmee voor een nieuwe kijk op lichamelijkheid. Een fundamenteel andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting Jenny Slatman is hoogleraar Medical & Health Humanities aan Tilburg University. Haar onderzoek bestaat uit filosofischantropologische analyses van lichamelijkheid in kunst, expressie en medische praktijken. Zij publiceerde onder meer Vreemd Lichaam. Over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit en vertaalde werk van Merleau-Ponty. Voor haar werk ontving ze een VIDI- en een VICI-beurs.

Fragment uit

Genomineerd voor de Socratesbeker 2024 - tekst op website Maand van de Filosofie
Zwarte lichamen worden regelmatig gehinderd in een witte wereld; vrouwenlichamen worden afgeschermd en afgeremd in een misogyne wereld; dikke lichamen passen niet in een wereld die is afgesteld op het gemiddelde lichaam; berolstoelde lichamen kunnen niet met de trap, en depressieve lichamen worden inert omdat de wereld hen niet meer uitnodigt.

De voorbeelden laten zien dat lichamen nooit op zichzelf staan. Ze functioneren altijd in relatie tot andere lichamen en tot de omgeving. Toch is de opvatting nog gangbaar dat je lichamelijke problemen kunt oplossen door te focussen op tekortkomingen in het lichaam, in het denken of in het gedrag van individuen. Filosoof Jenny Slatman legt uit dat deze aanpak onvoldoende werkt. Er is meer aandacht nodig voor de materiële relaties waarin lichamen staan. Ze pleit daarmee voor een nieuwe kijk op lichamelijkheid.

Een fundamenteel andere blik op gezondheid, ziekte, beperkingen en sociale uitsluiting.

Jenny Slatman is hoogleraar Medical & Health Humanities aan Tilburg University. Haar onderzoek bestaat uit filosofischantropologische analyses van lichamelijkheid in kunst, expressie en medische praktijken. Zij publiceerde onder meer Vreemd Lichaam. Over medisch ingrijpen en persoonlijke identiteit en vertaalde werk van Merleau-Ponty. Voor haar werk ontving ze een VIDI- en een VICI-beurs.

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen