maandag 25 maart 2024

Stéphane Symons

Schoonheid
Lannoo 2023, 201 pagina's € 22,90

Korte bio van Stéphane Symons (19?)

Korte beschrijving
Een boek over het begrip ‘schoonheid'. Kan er schoonheid zijn zonder lelijkheid? Maakt schoonheid gelukkig? Valt het klassieke schoonheidsideaal nog te redden? Symons verkent het concept van schoonheid in zijn vele vormen, van een bankje in Delft tot een kleurrijk vogeltje in het regenwoud van Nieuw-Guinea. Hij onderzoekt waarom het ideaal van schoonheid tegenwoordig, ook in kunstmilieus, onder vuur ligt. Met behulp van talrijke illustraties en verwijzingen naar grote namen uit de kunstgeschiedenis reconstrueert hij hoe concepten als het sublieme, het lelijke en het reële het begrip 'schoonheid' dreigen te ondermijnen. Het boek biedt argumenten om het klassieke schoonheidsideaal te herstellen. Intelligent en verdiepend geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Met zwart-witfoto’s, voornamelijk van kunstwerken. Stéphane Symons (1981) is een Belgische auteurm en cultuur- en kunstfilosoof. Hij schreef een klein aantal boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven.

Tekst op website uitgever
In dit boek gaat kunst-en cultuurfilosoof Stéphane Symons na waarom net de schoonheid onder vuur is komen te liggen. In een snelwandeling langs een aantal grote namen uit de recente cultuurtheorie en kunstgeschiedenis reconstrueert hij hoe concepten als het sublieme, het lelijke en het reële het begrip schoonheid van de troon dreigen te stoten.

Bovenal werpt hij zich op als een verdediger van het klassieke filosofische concept. Zo doet hij uit te doeken waarom de schoonheid eeuwenlang wel degelijk aan de kant van het ware en het goede kon worden geplaatst.

Schoonheid brengt ons van een bankje in Delft en een park in Amsterdam langs het Pantheon en de Santa Maria sopra Minerva-basiliek in Rome tot bij een kleurrijk vogeltje in het regenwoud van Nieuw-Guinea. Met als ultieme doel: de klassieke perceptie over schoonheid in ere herstellen.

Fragment uit

Genomineerd voor de Socratesbeker 2024 - tekst op website Maand van de Filosofie
Kan er schoonheid zijn zonder lelijkheid? - Maakt schoonheid ons gelukkig? - Valt het klassieke schoonheidsideaal nog te redden?

Schoonheid verschijnt in de meest uiteenlopende gedaanten. Dit boek brengt ons van een bankje in Delft en een park in Amsterdam, langs het Pantheon en de Santa Maria sopra Minerva-basiliek in Rome, tot bij een kleurrijk vogeltje in het regenwoud van Nieuw-Guinea. Toch is vandaag niet iedereen meer overtuigd van het besef dat schoonheid zo onmisbaar is. Door heel wat critici wordt ze gezien als een onhaalbaar ideaal. Erger nog, schoonheid zou vooral artificiële verlangens in het leven roepen en ficties creëren die maar weinig te maken hebben met het bestaan van alledag.

Dit boek geeft een antwoord op de vraag waarom het ideaal van de schoonheid vandaag, ook in kunstmilieus, onder vuur is komen te liggen. In een snelwandeling langs een aantal grote namen uit de kunstgeschiedenis en met de hulp van talrijke illlustraties reconstrueert cultuur-en kunstfilosoof Stéphane Symons hoe concepten als het sublieme, het lelijke en het reële het begrip 'schoonheid' van de troon dreigen te stoten. Bovenal reikt hij argumenten aan om het klassieke ideaal in ere te herstellen.

Stéphane Symons is als hoogleraar verbonden aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Zijn onderzoeksdomein is de negentiende- en twintigste-eeuwse esthetica en cultuurfilosofie.


Fragment uit (de) Inleiding - Delft zien en sterven

Ook in maatschappelijke discussies is de schoonheid intussen in de hoek beland waar de klappen vallen. Steeds vaker gaan we ervan uit dat de schoonheid moet worden ontmaskerd, alsof er een parfum van onrechtvaardigheid rond hangt. Zo is er de afgelopen decennia veel te doen geweest rond 'lookism', vooroordelen en discriminatie op basis van uiterlijke kenmerken. Uiterlijke schoonheidskenmerken zijn niet alleen afhankelijk van maatschappelijke normen en standaarden, maar worden bovendien vaak onterecht gelinkt aan positieve karaktertrekken. Die denkfout wordt in verband gebracht met het zogenaamde 'Disney-effect', waarbij de mooie prinses ook als lief en voorkomend wordt voorgesteld, terwijl haar tegenstanders zowel lelijk als boosaardig zijn. Dergelijke aannames resulteren op hun beurt onder meer in aberraties op de arbeidsmarkt en werkvloer. Al bijna dertig jaar geleden werd aangetoond dat het loon van een werknemer met meer dan gemiddelde schoonheidskenmerken tussen de 10 en 15 procent hoger ligt dan dat van een werknemer met minder dan gemiddelde schoonheidskenmerken. In juni 2021 konden onderzoekers uit de universiteit van Buffalo opnieuw bewijzen dat mensen met schoonheidskenmerken veel meer kans krijgen op de arbeidsmarkt, onder meer door de non-verbale taal en de zelfzekerheid die ze ontlenen aan hun fysieke aantrekkelijkheid. Dit 'schoonheidsvoordeel' laat zich voelen in een heel breed spectrum van beroepscontexten en zou onder meer verklaren waarom fysiek aantrekkelijke docenten betere studentenevaluaties krijgen, waarom een investeringsplan van mensen met schoonheidskenmerken meer slaagkans heeft en waarom de aandelen van een bedrijf dat wordt geleid door een 'knappe' CEO  het beter doet op de beurs. In België kan iemand die met 'lookism' wordt geconfronteerd dan ook een juridische klacht indienen en dit onrecht via de rechtbank aanvechten. (pagina 11-12)

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen