zondag 3 april 2022

Jaap Goudsmit

Een gezonde toekomst : vijf lessen van corona
Uitgeverij Pluim 2022, 240 pagina's € 21,99

Vitale ideeën voor de wereld van morgen

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Wikipedia: Jaap Goudsmit (1951)

Korte beschrijving
Een boek over virussen, de coronacrisis en volksgezondheid. Het boek behandelt de coronacrisis en hoe er door virologen en beleidsmakers mee werd omgegaan. Het boek is ingedeeld aan de hand van vijf lessen die auteur en viroloog Jaap Goudsmit beschrijft als noodzakelijk voor een toekomst waarin de maatschappij voorbereid is op een nieuwe virale crisis. Aan bod komt het op waarde schatten van wetenschappelijkheid van kennis, leefstijlen en leefbaarheid, preventiebeleid voor kinderen en ouderen, testen van ouderen en het ondervangen van virale verrassingen. Informatief, nuchter en relatief toegankelijk geschreven voor de complexiteit van het onderwerp. Voor lezers met speciale interesse in het onderwerp. Jaap Goudsmit (Amsterdam, 1951) is arts en academisch docent.

Tekst op website uitgever
Beseffen we wel wat voor wonder er is verricht in 2020? Een pandemie is voor het eerst door mensenhand tot staan gebracht. Nog nooit in de geschiedenis zijn er in zo'n tempo wereldwijd zoveel vaccinaties gedaan. En dat is gelukt dankzij tientallen jaren van wetenschappelijk onderzoek aan universiteiten en in de biofarmaceutische industrie met enorme steun van overheden en knappe koppen wereldwijd van China tot India, van Australië tot Europa, van Engeland tot de Verenigde Staten. Er is geen garantie dat we er de volgende keer weer zo goed vanaf komen. Het is absoluut niet ondenkbaar dat de volgende epidemie uit Brabant komt. Om ons te beschermen moeten we de lucht schoon houden moet ons eten veilig zijn en ons water drinkbaar want via die wegen vinden virussen hun weg naar ons allemaal. Er ligt de overheid dus een flinke taak te wachten om nieuwe pandemieën te vermijden. Jaap Goudsmit heeft vijf lessen geleerd door de pandemie op de voet te volgen en zelf onderzoek te doen naar technologische oplossingen om onze oplettendheid en alertheid te bevorderen. Lering uit die lessen wijst de weg naar een gezondere toekomst: Les 1. Om welk virus dan ook niet je leven te laten vergallen moet je wetenschappelijke kennis op waarde leren schatten Les 2. Om niet door een virusinfectie op de intensive care te belanden moet je ver voordat het virus in zicht is een gezonde leefstijl hebben Les 3. Het voortvarend aanpakken van de klimaatcrisis kan een volgende virusuitbraak voorkomen Les 4. Vaccins die overal ter wereld voor iedereen bereikbaar zijn redden ons allemaal Les 5. We moeten de werking van ons immuunsysteem goed in de gaten houden en zo nodig onze afweer een handje helpen voordat een virus de kans krijgt om toe te slaan.

Fragment uit Wat hebben we geleerd van de vijf lessen van corona? Bij wijze van richtingaanwijzer
Les 5 - We moeten zorgen dat de komst van een nieuw virus of virusvariant ons en onze overheid niet overvalt en in een hinderlaag lokt:

1. We moeten niet in paniek raken als ergens in de wereld een nieuw virus opduikt want meestal dooft het uit en blijft de epidemie plaatselijk. Maar zodra het in ons land gebeurt, moeten de alarmbellen afgaan. Als het over griepvirussen gaat, moeten we vooral op onze hoede zijn voor de H5-virusfamilie bij kippen en eenden, het H3N8-virus bij paarden en de koeienvirussen. Het is in zo'n situatie van belang dat het eerste geval wordt opgespoord waarbij zo'n diervirus van mens op mens wordt overgedragen.
2. De onikronvariant zal ons blijven verrassen. We mogen ervan uitgaan dat besmettingen van ongevaccineerden blijven plaatsvinden en dat daarmee deze hele groep (ongeveer 1,5 miljoen mensen) binnen een jaar is geïnfecteerd. Zij zijn dan net zo lang beschermd als gevaccineerden tegen ziekte door de omikron- of deltavariant. Onze besmettelijkheid bij herinfectie zal drastisch afnemen. Daarbij verwacht ik twee gevolgen van het feit dat grote groepen gevaccineerden, geïnfecteerden en infectieuzen met elkaar in nauw contact komen. Ten eerste zal er een omikronvariant worden overgedragen die voor een groot deel ongevoelig is voor de antistoffen die ons tot nu toe hebben beschermd. Deze kans is groot omdat we maar beschermd worden door één enkele soort antistof. Het is dus niet ondenkbaar dat het virus totaal ongevoelig wordt voor de huidige vaccins. We weten dat een coronavirus door enkele mutaties gebruik kan gaan maken van bijvoorbeeld de MERS-receptor in plaats van de ACE2-receptor. Virussen zullen hier bij elke opgespoorde infectie getest moeetn worden op het opprikken van nieuwe eigenschappen door co-infecties.
3. Om ons beter te beschermen, moet de overheid investeren in het ontdekken en ontwikkelen van vaccins die niet alleen tegen SARS-CoV-2 beschermen, maar tegen het hele scala van coronavirussen die mogelijk een bedreiging vormen. Dit geldt ook voor de griep. Er is dringende behoefte aan een universeel griepvaccin tegen alle soorten influenza A-, B-, C- en D-virussen. Ten slotte doet de overheid er goed aan als zij investeert in makkelijk in te nemen geneesmiddelen die veel sneller beschermen. Deze breedspectrum vaccins- en geneesmiddelen zijn essentieel om de volgende keer niet met lege handen te staan. (pagina 191-192)

Terug naar Overzicht alle titels


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen