zondag 3 april 2022

Frank Meester

Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen : pleidooi voor inconsequentie
Ten Have 2021, 206 pagina's  € 20,99

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Wikipedia: Frank Meester (1970)

Korte beschrijving
Frank Meester pleit in dit boek voor wat hij noemt het nonconsequentialisme. De term staat voor de claim dat een consistent verhaal vertellen over het leven niet mogelijk is. In het eerste deel legt hij uit waar zijn 'vermoeden' precies voor staat. Waarna Meester probeert het nonconsequentialisme te bewijzen. In eerste instantie gebruikt hij daarvoor het onvolledigheidspostulaat van de wiskundige Kurt Gödel om het nonconsequentialisme te verifiëren. Voor meer zekerheid probeert hij daarna zijn vermoeden met de theoretische natuurkunde van relativiteittheorie en kwantummechanica te falsifiëren. Ter afsluiting geeft hij kort aan wat het nonconsequentialisme betekent voor het praktische leven. Bij dit alles vergeet Meester uit te leggen hoe uit deze abstracte wiskunde en natuurwetenschappelijke inzichten interessante (meta)filosofische conclusies kunnen worden getrokken. Is het de werkelijkheid die niet-consequent is of zijn het onze theorieën  – op die brandende vraag blijft Meester een bevredigend antwoord schuldig. Geschreven voor de algemene lezer met belangstelling voor filosofie.

Tekst op website uitgever
Publieksfilosoof Frank Meester schreef een pleidooi voor een lichter leven waarin we niet altijd consequent hoeven te zijn

'Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen' van Frank Meester is een filosofisch zelfhulpboek dat je helpt om met meer lichtheid in het leven te staan. Iedereen kent de situatie waarin je probeert consequent te zijn, maar tevergeefs. Frank Meester laat zien waarom dat ook niet anders kan. Er is altijd iets wat aan onze principes ontsnapt, hoe we ons best ook doen. Dat zullen we moeten accepteren. Het boek is bedoeld voor iedereen die het leven serieus neemt, maar niet te serieus.

Fragment uit

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen