zondag 3 april 2022

Menno Hurenkamp & Jan Willem Duyvendak


Macht der gewoonte : populisme in de polder

Amsterdam University Press 2022, 159 pagina's  € 19,99 

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Wikipedia: Jan Willem Duyvendak (1959) en korte bio van Menno Hurenkamp (1971)

Korte beschrijving
Een essay over het gebruik van gewoontes en het idee van normaliteit in populistische retoriek in de Nederlandse politiek. Gewoontes maken het leven voorspelbaar en vertrouwd. Het voorkomt stress als je dagelijks leven niet te veel afwijkt van de norm, maar er schuilt ook iets venijnigs achter het verlangen naar het gewone. Politici spreken graag over 'de gewone man’, of mensen die ’gewoon’ moeten doen of anders wegwezen. De gewoonte wordt dan een manier om anderen op kwaadaardige toon de les te lezen. In dit boek zetten Hurenkamp en Duyvendak hun vraagtekens bij de gewoonte om het gewone op te hemelen, maar ze kijken ook naar de pogingen om het gewone te ontmantelen, die verrassend genoeg van zowel extreemrechts als radicaal-links komen.‘De macht der gewoonte’ is in een scherpzinnige, overtuigende stijl en met kennis van zaken geschreven. Vooral geschikt voor een geoefend lezerspubliek met interesse in hedendaagse politieke kwesties. Jan Willem Duyvendak (1969) en Menno Hurenkamp (1971) zijn Nederlandse sociologen.

Tekst op website uitgever
Wat is geruststellender dan gewoon? Het gewone maakt het leven voorspelbaar en vertrouwd. Het voorkomt stress als de omstandigheden in je dagelijks leven niet te veel afwijken van de norm.

Maar er schuilt ook iets venijnigs achter dat verlangen naar het gewone: een keurslijf, een poging een verloren verleden te herstellen, een manier om anderen op kwaadaardige toon de les te lezen. Gewoon is dan een kleur, een kledingstijl, een cultuur.

In Gewoon nemen sociologen Menno Hurenkamp en Jan Willem Duyvendak de eeuwige terugkeer van de gewone man in het politieke debat onder de loep. Maar nu eens zonder op het gewone neer te kijken of het op een voetstuk te plaatsen.

Fragment uit

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen