zondag 3 april 2022

Johan van den Gronden

Het vlindertje van Methusalem : essays over natuur en landschap
Athenaeum 2022, 224 pagina's  € 20,--

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Korte bio Johan van den Gronden (1963)

Korte beschrijving
Een bundeling van essays over natuur aan de hand van de trektocht van de monarchvlinder. Deze vlinder trekt in de lente naar Noord-Amerika en in de herfst naar het zuiden, naar onder andere Mexico. Auteur Johan van de Gronden volgt de vlinder en verwondert zich over de natuur, het landschap en de menselijke verhouding hiertoe. Ook gaat hij op zoek naar de bijna verdwenen taal van de IXam-sprekers en staat stil bij de nalatenschap van Jean-Jacques Rousseau.  In beeldende stijl geschreven. Het boek zal vooral geoefende lezers aanspreken. Met illustraties. Johan van de Gronden (1966) is een Nederlandse auteur.

Tekst op website uitgever
Als ze rond Allerzielen in Mexico aankomen hebben monarchvlinders een epische reis volbracht die zich uitstrekt over duizenden kilometers en meerdere generaties. Filosoof en natuurhistoricus Johan van de Gronden duikt in het magische leven van deze verdwijnende trekvlinder uit Midden-Amerika.

In Zuid-Afrika speurt hij naar de resten van een verdwenen taal en de motieven van een zonderlinge Duitse geleerde om koortsachtig de belevingswereld vast te leggen van de laatste !Xamsprekers. In de voetsporen van classica en dichteres Ida Gerhardt wandelt hij te midden van de laatste grutto’s door de uiterwaarden bij Kampen. En in het Duitse Kleef, de geboortestad van zijn vader, zoekt de auteur als een dolende monarchvlinder in de overwinteringsgronden van zijn voorgeslacht naar een begin, een zijden draadje waaruit zijn leven zich ontspon. Essays vol lichte weemoed en verwondering over natuur, landschap en onze verhouding tot beide.

Fragment uit

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen