vrijdag 25 mei 2012

Susan Cain

Stil : de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen
Arbeiderspers 2012, 391 pagina's - € 24,95

Lenen als E-book via bibliotheek.nl

Oorspronkelijke titel: Quiet : the power of introverts in a world that just can't stop talking (2012)

Wikipedia: Susan Cain (1968)

Korte beschrijving
Hoe leven, denken en handhaven introverte mensen zich in een samenleving die extraverte mensen hoger waardeert? In de Amerikaanse samenleving hebben extraverte mensen de meeste invloed en dat leidt tot oppervlakkigheid, dadendrang en ondoordachte keuzes. De kredietcrisis zou niet plaatsgevonden hebben als introverte mensen het voor het zeggen hadden gehad. De Amerikaanse juriste en adviseur houdt in het boek een pleidooi voor meer aandacht voor de kwaliteiten van introverte mensen. De auteur onderbouwt haar visie met voorbeelden en veel onderzoeksmateriaal. De Amerikaanse overwaardering van extraversie en de gevolgen daarvan krijgen er stevig van langs. Door de gemêleerde samenstelling van de bevolking, zoals Amerikanen van Europese, Aziatische en Afrikaanse herkomst, kan de auteur een goede vergelijking maken tussen de karakterstructuren van introverte en extraverte mensen. Een boeiend en spannend boek voor iedereen die geïnteresseerd is in menselijk gedrag. Over het thema introversie houdt Susan Cain workshops en lezingen.

Fragment uit de Inleiding - Het noorden en zuiden van het temperament
De stad Montgomery in de Amerikaanse staat Alabama, 1 december 1955, vroeg op de avond. Een stadsbus stopt bij een halte en een degelijk geklede vrouw van in de veertig stapt in. Ze loopt kaarsrecht, ook al heeft ze de hele dag gebogen gestaan over een strijkplank in een morsig naaiatelier in de kelder van het warenhuis Montgomery Fair. Haar voeten zijn gezwollen, haar schouders doen pijn. Ze gaat zitten op de eerste rij voor kleurlingen en kijkt rustig toe terwijl de bus zich met reizigers vult. Totdat de chauffeur haar commandeert dat ze haar zitplaats aan een blanke passagier moet afstaan.
De vrouw zegt één woord, waarmee ze de belangrijkste burgerrechtenprotesten van de twintigste eeuw ontketent, één woord dat Amerika helpt om zijn betere zelf te vinden.
Dat woord is 'Nee'.
De chauffeur dreigt haar te laten arresteren.
'Dat kunt u doen,' zegt Rosa Parks (pagina 15)



Aanvulling op zondag 3 februari 2013

In zijn nieuwste boek stipt Seth Godin in de paragraaf Naked, Vulnerable, and Godlike het boek van Susan Cain aan. In dat boek (The Icarus deception : how high will you fly?) betoogt hij dat iedereen zich NU met zijn of haar typische eigenschappen als een soort kunstenaar door het leven zou moeten bewegen. Een opdracht voor de 21e eeuw, waarin de 'industriële" samenleving van de 20e eeuw écht voorbij is. De wereld waarin iedereen connected is. Een idee dat aansluit bij de gedachten van sir ken Robinson dat iedereen in zijn leven datgene zou moeten doen wat aansluit bij zijn of haar passies, capaciteiten. Sir Ken noemt het in je element zijn. Hieronder de hele paragraaf:

In every myth, there's tension. No god is omnipotent, no action is certain, no one exists in a universe with no pushback or risk.
The gods, when they act, take a risk. They are engaging with the universe, with one another, with the mortal population, and something might happen. And this just might not work out for them.
It's this vulnerability that makes it interesting. And of course, it's the vulnerability that makes each god human.
Author Susan Cain's recent TED talk gets to the heart of this. Cain, author of a book on the power of being an introvert, paradoxically brought the house down by overcoming her shyness in front of a million people. Her story resonates with us not because she's discovered a new truth but because she has, godlike, opened herself up to us, stood up, and announced.
But was she bold? Of course she was. Bold in her vulnerability. Bold in the guts it took to speak quietly, to conquer her fear, to speak up in a whisper when even a whisper felt like a shout. Bold doesn't always mean bellicose or dramatic. It might merely mean connected,
We're drawn to connect with people doing art. They are us at our best. They are the new gods of our myths. (pagina 104)

Inmiddels is het TEd-filmpje door bijna 4 miljoen mensen bekeken. Klik hier voor een interview van Henri van der Steen met Lezer van Stavast Marieke Peters.

Terug naar Overzicht alle titels

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

De redactie behoudt zich het recht voor reacties te verwijderen